Bugarska počinje pripreme za kovanje kovanica evra u iščekivanju prelaska na zajedničku valutu

Bugarska počinje pripreme za kovanje kovanica evra u iščekivanju prelaska na zajedničku valutu

Bugarski predsednik Rumen Radev najavio je da Bugarska počinje pripreme za kovanje kovanica evra, što je simboličan potez jer zemlja, koja još nije članica evrozone, pokazuje svoju spremnost da usvoji evro.

U memorandumu potpisanom u utorak, Bugarska, zemlje evrozone i Evropska komisija složile su se da Bugarska može da počne da se priprema za kovanje kovanog novca, bez garancija da će se Bugarska pridružiti evrozoni.

„Potpisivanje memoranduma je priznanje napora nekoliko vlada, uključujući napore privremene vlade, usmerene na suzbijanje ogromne inflacije. Prepoznaju se i napori usmereni na makroekonomsku stabilnost“, rekao je Radev.

Tehnički, memorandum omogućava kovanje određenog broja probnih kovanica sa bugarskim simbolima, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prema rečima predsednika Narodne banke Bugarske Dimitra Radeva, najava priprema za kovanje kovanog novca povećala je šanse Bugarske da bude primljena u evrozonu za 30-40%.

Bugarska ima za cilj da se pridruži evrozoni od 1. januara 2024. godine. Na proleće 2023. zemlja će zatražiti od Evropske centralne banke i Evropske komisije da pripreme konvergentni izveštaj kako bi procenili da li Bugarska ispunjava uslove.

Krajem oktobra parlament je odlučio da vlada i centralna banka ubrzaju napore za uvođenje evra u Bugarskoj od 1. januara 2024. godine.