Francuska i Nemačka protive se predlogu Evropske komisije o zamrzavanju 7,5 milijardi evra za Mađarsku

Francuska i Nemačka protive se predlogu Evropske komisije o zamrzavanju 7,5 milijardi evra za Mađarsku

Francuska i Nemačka, zajedno sa Italijom, predvode grupu od oko 12 vlada koje pozivaju Evropsku komisiju da preispita svoju odluku da zamrzne 7,5 milijardi evra finansiranja Mađarske.

„Treba napomenuti napredak koji su mađarske vlasti ostvarile. Izvestan broj reformi je sproveden – ali se još očekuju dodatni elementi“, rekao je predstavnik francuskog trezora.

Ministri finansija će o ovom pitanju razgovarati u utorak, a ono bi moglo postati pitanje koje bi lideri pokušali da reše kasnije.

Komisija je prošle nedelje predložila da se zadrži zamrzavanje fondova EU, smatrajući da su dostignuća Mađarske u zaštiti budžeta EU od prevara nedovoljna. „Imamo obaveze, imamo obećanja, ali stvar još nije završena“, rekao je tada komesar EU za budžet Johanes Han.

Iako je odluka Komisije pozdravljena, pitanja su se odnosila na „proporcionalnost zamrzavanja“, rekao je francuski zvaničnik.

Ova grupa zemalja takođe smatra da ukoliko se ne sprovede nova procena, Savet EU možda neće imati kvalifikovanu većinu za zamrzavanje sredstava.

Na sastanku ambasadora EU prošle nedelje, Francuska i Nemačka nisu se složile sa Komisijom. Oni tvrde da Orbanova vlada sprovodi 17 antikorupcijskih reformi kako bi izbegla zamrzavanje sredstava i da bi to trebalo da se odrazi na smanjenje udela zamrzavanja, koji je trenutno ekvivalentan 65 odsto sredstava.

Oni traže od Komisije da izvrši novu procenu sa kasnijim krajnjim datumom od 19. novembra kako bi uključila reforme koje je Orbanova vlada sprovela od tada.

Još nije jasno da li će Komisija dati revidiranu procenu. „Da vidimo, zvanična odluka još nije doneta“, rekao je u ponedeljak ekonomski komesar EU Paolo Đentiloni.

Ukoliko se odluka ne donese do 19. decembra, proces sankcija će jednostavno biti odložen i sredstva neće biti zamrznuta, što bi se smatralo nepoželjnim s obzirom na to da EU prvi put koristi ovaj alat da obuzda demokratsko nazadovanje u jednom od svojih Zemlje članice.

„To bi bila potpuna katastrofa“, rekao je jedan visoki diplomata EU.

Podsetimo, premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da neće nastaviti da podržava plan Evropske unije da Ukrajini naredne godine obezbedi 18 milijardi evra pomoći.