SAD: Cena lekova za epilepsiju i dalje raste

SAD: Cena lekova za epilepsiju i dalje raste

Troškovi lekova za epilepsiju u Sjedinjenim Državama vrtoglavo rastu, nadmašuju inflaciju i opterećuju savezne osiguravače Medicare i Medicaid, prema novom istraživanju.

Potrošnja na lekove protiv konvulzija se više nego udvostručila za osam godina za vladine osiguravajuće kompanije, uglavnom zbog lekova treće generacije i brendiranih lekova, pokazalo je istraživanje.

„Iako je veoma važno da pacijenti Medicare i Medicaid imaju pristup ovim lekovima, troškovi sistema su značajni i nastavljaju da rastu svake godine“, rekao je dr Deepti Zutshi, vodeći autor studije i vanredni profesor neurologije na Univerzitetu Vaine State. u Detroitu.

„Odgovor nije da se ukine pristup lekovima, već da razmotrimo načine da ograničimo ili smanjimo troškove kako bismo mogli da nastavimo da obezbeđujemo dugovečnost Medicare-a i Medicaid-a“, rekla je ona u saopštenju za štampu Američkog društva za epilepsiju.

Skoro 3,4 miliona Amerikanaca živi sa epilepsijom, većina njih starije osobe ili deca. Medicare je 2019. osigurao oko 1,1 milion ljudi sa epilepsijom. Oko jedne trećine pacijenata starijih od 18 godina bilo je pokriveno Medicaid-om 2015. godine.

Lekari obično propisuju lekove treće generacije jer se bolje tolerišu od onih koji su im prethodili, sa manje neželjenih efekata i manje ozbiljnih interakcija sa drugim lekovima, primećuje se u studiji. Lekovi takođe deluju na različite načine, tako da neurolozima mogu pružiti više mogućnosti lečenja.

Ali može proći oko 10 do 12 godina pre nego što lek treće generacije bude dostupan u jeftinijem generičkom leku. Antiepileptički lekovi treće generacije uključuju lakozamid (brend: Vimpat), perampanel (Ficompa) i brivaracetam (Briviact).

Da bi proučavali potrošnju, istraživači su analizirali podatke iz baza podataka Medicare Part D i Medicaid Spending bi Drug od 2012. do 2020. godine.

Potrošnja Medicare Deo D na lekove protiv napadaja porasla je sa 1,16 milijardi dolara u 2012. na 2,68 milijardi dolara u 2020. U međuvremenu, potrošnja Medicaida na lekove porasla je sa 973 miliona dolara na 2,05 milijardi dolara tokom tih godina.

Potraživanja su rasla mnogo sporijom stopom od troškova, pri čemu su potraživanja porasla za 29%, ali troškovi za 136%.

Posmatrajući lekove za konvulzije treće generacije, Medicare Part D je potrošio 124 miliona dolara u 2012. u poređenju sa 1,08 milijardi dolara u 2020. Za lekove brendova, potrošnja se skoro utrostručila – sa 546 miliona dolara na 1,62 milijarde dolara.

Smanjenje troškova može zahtevati više od jednog pristupa, rekli su istraživači.

„Farmaceutske kompanije i vladini subjekti treba da razgovaraju o načinima za smanjenje troškova lekova bez ograničavanja istraživanja i razvoja“, rekao je Zutshi.

„I zdravstveni radnici bi trebalo da razmotre korišćenje generičkih lekova češće i ranije [umesto] nego da idu direktno na lekove brendova, osim ako se to posebno ne zahteva na osnovu mehanizma napada, zabrinutosti zbog neželjenih efekata i interakcija lekova ili neuspeha odgovora na lekove“, rekla je ona.

Nalazi su zakazani za prezentaciju u petak na godišnjem sastanku Američkog društva za epilepsiju u Nešvilu. Nalazi predstavljeni na medicinskim sastancima smatraju se preliminarnim dok se ne objave u časopisu sa recenzijom.