Aleks Džons traži bankrot

Aleks Džons traži bankrot

Kontroverzni voditelj InfoVars-a Aleks Džons podneo je u petak zahtev za zaštitu od bankrota, obavestivši sud u Teksasu da ima nedovoljnu imovinu da pokrije obaveze koje prelaze milijardu dolara. Ovaj potez dolazi nakon što je Džonsu naređeno da plati skoro 1,5 milijardi dolara advokatima i porodicama žrtava pucnjave u školi Sendi Huk zbog tvrdnje da je to inscenirano.

U podnesku je američki stečajni sud za južni okrug Teksasa u Hjustonu obavešten da Džons ima „između milion i 10 miliona dolara” imovine i da se suočava sa „između 1 milijarde i 10 milijardi dolara” obaveza prema „50 do 99 poverilaca”.

Kako su veliki mediji poput AP-a, Rojtersa i Njujork tajmsa izvestili o podnesku, advokati porodica Sendi Huk optužili su Džonsa da je pokušao da izbegne plaćanje stotine miliona odštete iz dva suđenja za klevetu u Konektikatu i Teksasu.

„Američki pravosudni sistem će Aleksa Džonsa smatrati odgovornim, a mi nikada nećemo prestati da radimo na sprovođenju presude porote. Kris Matei, advokat porodica u slučaju Konektikata, rekao je u izjavi koju su preneli AP i Rojters.

Džons je bio neslavno skeptičan prema narativu o masakru u Sendi Huku 2012. godine, kada je bivši student Adam Lanza ubio svoju majku, šest drugih odraslih i 20 dece pre nego što je pucao sebi u glavu. Neki od roditelja su od tada tužili proizvođače i prodavce oružja zbog Lanzine kupovine vatrenog oružja. Deset porodica je takođe tužilo Džonsa zbog tvrdnji da su neki od njih bili „krizni akteri“ u njegovoj emisiji.

U oktobru je porota u Konektikatu naložila Džonsu da plati 965 miliona dolara na ime kompenzacije nekoliko porodica Sendi Huka, a sudija je dodao još 473 miliona dolara kaznene štete. Odvojena tužba u Teksasu dovela je do toga da je Džonsu naloženo da plati još 49 miliona dolara porodici Sendi Huk. Njegovi advokati su rekli da će se žaliti na obe presude.

Advokati porodica podneli su zahteve da blokiraju Džonsa da koristi zaštitu od bankrota kako bi izbegao isplatu presuda, tvrdeći da je premestio preko 60 miliona dolara iz InfoVars-a u lažne kompanije počevši od 2018. godine, kada su njihove tužbe prvi put podnete.

Džons je svedočio da je „legitimno mislio“ u vreme kada je pucnjava možda bila inscenirana, ali se kasnije predomislio i izvinio se „stotinama puta“. Takođe je tužbe nazvao napadom na ustavom zaštićeno pravo na slobodu govora i opisao postupak kao „borbu“ u Kini.

Suđenje Aleksu Džonsu prelazi u fazu kaznene odštete