Više od 12 ubijeno na Haitiju dok se bande bore za kontrolu

Više od 12 ubijeno na Haitiju dok se bande bore za kontrolu

PORT-O-PRENS, Haiti – Više od 12 ljudi je ubijeno, a brojne kuće zapaljene u zajednici u blizini glavnog grada Haitija, dok se bande bore da kontrolišu više teritorije, rekao je gradonačelnik za Asošijeted pres u četvrtak.

Incident se dogodio u malom gradu Kabare severozapadno od Port-o-Prensa u utorak skoro u ponoć, rekao je gradonačelnik Džozef Žanson Gijom.

Zajednica je nedavno imenovala lokalne stanovnike da služe kao stražari zbog porasta nasilja širom Haitija, ali su ih nadvladale bande sa mitraljezima, rekao je on.

„Nisu mogli ništa da urade da se brane“, rekao je Gijom. „Ovo je užasan incident.“

Slike i video snimci koji se dele na društvenim mrežama prikazuju tela osakaćenih žrtava razbacana ispred njihovih domova i vatru koja je gorela tokom noći i zahvatila više od 20 kuća.

Gijom je pozvao nacionalnu policiju Haitija da privede odgovorne pred lice pravde i da ojača prisustvo i resurse policajaca u Kabareu, za koji je rekao da je postao „zona bezakonja“.

Takođe je pozvao stanovnike grada da pokažu solidarnost i prihvate one koji beže iz svojih domova kako bi izbegli da ih ubiju „nemilosrdne bande” i „budu uz njih u ovim teškim vremenima”.

Ubistva su poslednja okrivljena bandama koje su postale moćnije od ubistva predsednika Jovenela Moisa u julu 2021.