Premijerka Alberte traži veću autonomiju od Kanade

Premijerka Alberte traži veću autonomiju od Kanade

Vlada glavne kanadske provincije za proizvodnju nafte Alberta predstavila je u utorak predloženi zakon da se odupre saveznim zakonima koje smatra štetnim za Albertu, ispunivši kontroverzno obećanje nove premijerke Danijele Smit.

Ako bude usvojen, zakon, poznat kao Zakon o suverenitetu Alberte u okviru Ujedinjene Kanade, dao bi pokrajini zakonodavni okvir za odbranu svoje nadležnosti u oblastima kao što su prirodni resursi, kontrola oružja, zdravstvo i obrazovanje, piše Rojters.

To bi takođe omogućilo Alberti da odbije da donese savezne zakone koji su „neustavni ili štetni“ za pokrajinu, navodi se u saopštenju vlade.

Međutim, zakon neće dozvoliti Alberti da ignoriše sudske naloge ili da radi bilo šta što je u suprotnosti sa kanadskim ustavom, i nije zamišljeno da bude preteča odvajanja Alberte od ostatka Kanade, dodala je vlada.

„Zakon o suverenitetu Alberte u okviru Ujedinjene Kanade biće korišćen kao ustavni štit za zaštitu Alberta od federalnog prekoračenja koji košta privredu Alberte milijarde dolara svake godine u izgubljenim investicijama i košta porodice Alberte neopisivih poslova i mogućnosti“, rekao je Smit.

Uvođenje Zakona o suverenitetu bilo je glavno obećanje u Smitovoj uspešnoj kandidaturi za vođstvo Ujedinjene konzervativne partije (UCP) koja se dopala desničarskim Albertovcima, posebno u ruralnim oblastima. Očekuje se da će zakon postati zakon jer UCP ima većinu u zakonodavnoj skupštini Alberte.

Alberta već dugo ima zategnute odnose sa liberalnom vladom premijera Džastina Trudoa u Otavi, proistekao iz osećaja da klimatske politike savezne vlade nanose štetu kanadskoj naftnoj i gasnoj industriji.

Trudeau je izbegao da direktno komentariše Zakon o suverenitetu na pitanje novinara u utorak.

„Samo ću ostati fokusiran na stvari koje su važne za Alberte, bilo da je to pristupačnost, bilo da se radi o otvaranju radnih mesta, bilo da se radi konstruktivno na borbi protiv klimatskih promena i stvaranju bolje budućnosti“, rekao je Trudo u Otavi.

Smit je postala premijerka početkom oktobra i obećala da će uvesti Zakon o suverenitetu kao svoj prvi zakon.

Međutim, mnogi pravni eksperti su upozorili da bi to bilo neustavno i odbačeno na sudu, a prošle nedelje su prve nacije Alberte, koje su poluautonomne starosedelačke grupe koje vrše određenu kontrolu nad sopstvenim zemljama, izdale zajedničku izjavu u kojoj osuđuju predloženi akt.

Vlada je rekla da ništa u predloženom aktu ne podriva postojeće sporazume sa prvim nacijama.