Šolc pozdravlja katarski LNG sporazum

Šolc pozdravlja katarski LNG sporazum

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je u utorak novi sporazum o tečnom prirodnom gasu (LNG) iz Katara kao „važan građevinski blok” energetske bezbednosti njegove zemlje i znak da Berlin ima mnogo različitih zemalja koje treba da iskoristi. zalihe.

KatarEnergy i ConocoPhillips potpisali su dva ugovora o prodaji i kupovini o izvozu 2 miliona tona LNG-a godišnje u Nemačku u periodu od najmanje 15 godina od 2026. godine, pošto Berlin teži novim energetskim partnerstvima nakon pada gasa iz Rusije.

„Veoma sam uveren da je ovo još jedan važan građevinski blok u kući koju smo već izgradili u velikoj meri“, rekao je Šolc na brifingu, dodajući da globalni problemi ne bi trebalo da dovedu do toga da zemlje podignu trgovinske barijere.

Govoreći zajedno sa šefom Međunarodnog monetarnog fonda i drugim organizacijama, Šolc je takođe rekao da Nemačka nije skinula sa stola ponudu da Poljskoj isporuči jedinice protivvazdušne odbrane Patriot, koje bi Varšava umesto toga mogla da pošalje Ukrajini.

Šolc je rekao da je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, uključujući i mogućnost slanja tenkova Gepard u Ukrajinu.