NASA-in SLS bi uskoro mogao biti prevaziđen od strane SpaceX-ovog Starship-a

NASA-in SLS bi uskoro mogao biti prevaziđen od strane SpaceX-ovog Starship-a

NASA-in Space Launch Sistem je odjeknuo sa lansirne rampe u svemirskom centru Kenedi i ušao u knjige rekorda, za sada.

SLS raketa, koristeći kombinaciju dva čvrsta raketna pojačivača sa osnovnim stepenom koji se sastoji od četiri prenamenjena motora RS-25 iz programa spejs šatla, proizvela je 8,8 miliona funti potiska kako bi podigla svemirsku letelicu Orion u orbitu i pomogla da se pošalje na put na mesec za misiju Artemis I bez posade.

Njen uspeh čini je najmoćnijom raketom koja je ikada eksplodirala u svemir, nadmašujući snagu raketa Saturn V korišćenih tokom misija Apolo na mesec pre pet decenija, koje su proizvele 7,5 miliona funti potiska.

Sovjetski Savez je pokušao da lansira raketu nazvanu N-1 u četiri pokušaja od 1969. do 1972. godine koja je proizvela 10,2 miliona funti potiska, ali sve nisu uspele usred leta i nikada nisu uspele da odu u svemir.

To čini SLS kraljem svemirskih raketa, a njegov učinak bio je blizu savršenstva, rekao je menadžer misije NASA Artemis Majk Sarafin.

„Jednostavno ću reći da su rezultati bili suze za oči. Raketa se pokazala i/ili nadmašila očekivanja“, rekao je on tokom nedavne konferencije za novinare.

Dizajn SLS-a je sličan pristupu spejs šatla, čija su lansiranja proizvela nešto više od 6,4 miliona funti potiska tokom vožnje od 1981-2011. Lansiranja spejs šatlova su, međutim, imala samo tri motora RS-25 koji su se napajali gorivom iz ogromnog spoljnog rezervoara za gorivo, dok njegova dva čvrsta raketna pojačivača nisu bila tako visoka kao SLS verzije, koje su spojene u pet segmenata umesto u četiri.

Treba napomenuti da su svi RS-25 za višekratnu upotrebu leteli u nekoliko misija šatlova, uključujući Atlantis, Endevor, Discoveri, pa čak i jednu koja je korišćena na prethodnom letu Space Shuttle Columbia pre nego što je uništen 2003. kada se vratio iz orbite.

NASA reklamira SLS kao jedinu raketu sposobnu da transportuje posadu i teret za svoje destinacije u dubokom svemiru. Let Artemis II sa posadom na orbitalnoj misiji na mesec planiran je za ne ranije od maja 2024.

Artemis III, koji nastoji da vrati ljude, uključujući i prvu ženu, na površinu Meseca po prvi put od Apola 17 1972. zakazan je za najranije sledeće godine.

Počevši od Artemisa IV, veće verzije SLS-a koja koristi ono što NASA naziva gornjom etapom istraživanja, nastoji da preveze delove male lunarne svemirske stanice zvane Gatevai kako bi pomogla u postavljanju temelja za kontinuirano prisustvo na Mesecu. Počevši od Artemis IKS verovatno tek 2030-ih, nova verzija čvrstih raketnih pojačivača će povećati snagu SLS-a na 9,2 miliona funti potiska pri poletanju.

U toj budućnosti bi, međutim, moglo da se vidi da Starship Elona Maska u razvoju sa Super Heavi busterom za SpaceX ne samo da ponese titulu najmoćnije rakete da bi dospela u orbitu, već bi se takođe smatrala alternativom za sposobnost lansiranja posade i tereta.