EU odlaže razgovore o ograničenju cene ruske nafte do sledeće nedelje

EU odlaže razgovore o ograničenju cene ruske nafte do sledeće nedelje

Sastanak predstavnika vlada Evropske unije, zakazan za petak uveče, kako bi se razgovaralo o predlogu Grupe sedam (G7) o ograničavanju cena ruske nafte na moru, otkazan je, saopštile su diplomate EU.

„Nije bilo dovoljno približavanja stavova“, rekao je jedan diplomata.

„Neće biti sastanka večeras niti ovog vikenda“, rekao je drugi diplomata.

U četvrtak su vlade Evropske unije bile podeljene u pogledu nivoa na kome će ograničiti cene ruske nafte kako bi obuzdale sposobnost Moskve da plati svoj rat u Ukrajini bez izazivanja globalnog šoka u snabdevanju naftom. Ograničenje treba da stupi na snagu 5. decembra.

Ideja ograničenja je da se zabrani brodskim, osiguravajućim i reosiguravajućim kompanijama da rukuju teretom ruske sirove nafte širom sveta, osim ako se ne proda po ceni nižoj od cene koju su odredile Grupe sedam zemalja i njeni saveznici.

Pošto su ključne svetske kompanije za transport i osiguranje smeštene u zemljama G7, ograničenje cene bi otežalo Moskvi da proda svoju naftu – njen najveći izvozni artikal koji čini oko 10% svetske ponude – po višoj ceni.

Poljska, Estonija i Litvanija su se zalagale za mnogo nižu gornju granicu od 65-70 dolara po barelu koju je predložila G7, dok su Grčka, Kipar i Malta lobirali za višu gornju granicu, ili neki oblik kompenzacije za očekivani gubitak poslovanja svojim velikim sektori transporta.

Diplomate EU, koje su odbile da budu identifikovane, rekle su da nije jasno koliko su obe strane blizu sporazuma.

„Najnovije je da Poljska, Estonija i Litvanija pokušavaju da nadmaše jedna drugu u čvrstoći po pitanju ograničenja cena“, rekao je jedan od diplomata bliskih pregovorima, dodajući da Poljska želi da poveže sporazum o ograničenju cena sa novim paketom. sankcijama Rusiji.

„U međuvremenu, Malta, Grčka i Kipar su u tome zbog novca, na koji god način da ga dobiju – preko veće granice, ili kompenzacije, itd. Dakle, pozicije su i dalje veoma udaljene i nigde se ne vidi SAD da dovedu to dvoje. strane zajedno“, rekao je diplomata.