UN: Postupanje talibana prema ženama je zločin protiv čovečnosti

UN: Postupanje talibana prema ženama je zločin protiv čovečnosti

ŽENEVA – Postupanje talibana prema avganistanskim ženama i devojkama, uključujući njihovo isključivanje iz parkova i teretana, kao i škola i univerziteta, može predstavljati zločin protiv čovečnosti, izjavila je u petak grupa eksperata UN, preneo je Rojters.

Procena specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za Avganistan Ričarda Beneta i devet drugih eksperata UN kaže da postupanje prema ženama i devojčicama može predstavljati „rodni progon“ prema Rimskom statutu čiji je Avganistan potpisnica.

Nije bilo trenutnog odgovora portparola talibana na Rojtersov zahtev za komentar o proceni eksperata.

„Zatvaranje žena u njihove domove jednako je zatvoru“, navode stručnjaci u saopštenju, dodajući da će to verovatno dovesti do povećanog nivoa nasilja u porodici i problema sa mentalnim zdravljem. Stručnjaci su kao primer naveli i hapšenje ranije ovog meseca aktivistkinje Zarife Jakobi i četvorice muških kolega.

Oni ostaju u pritvoru, rekli su veštaci.

Talibani su preuzeli vlast od vlade koju podržava Zapad u avgustu 2021. Kažu da poštuju prava žena u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona.

Zapadne vlade su rekle da talibani moraju da preokrenu svoj kurs u pogledu ženskih prava, uključujući i preokret signala da će otvoriti srednje škole za devojčice, za bilo koji put ka formalnom priznavanju talibanske vlade.

Odvojeno, portparol kancelarije UN za ljudska prava pozvao je talibanske vlasti da odmah zaustave korišćenje javnog bičevanja u Avganistanu.

Ravina Šamdasani je rekla da je kancelarija dokumentovala brojne takve incidente ovog meseca, uključujući ženu i muškarca koji su po 39 puta bačeni zbog toga što su provodili vreme sami zajedno van braka.