Rusija ponovo pokreće proizvodnju Moskviča iz sovjetskog doba u bivšoj fabrici Renoa

Rusija ponovo pokreće proizvodnju Moskviča iz sovjetskog doba u bivšoj fabrici Renoa

Posle dve decenije pauze, Rusija je u sredu ponovo pokrenula proizvodnju brenda Moskvič iz sovjetske ere u fabrici u blizini Moskve koju je napustio francuski proizvođač automobila Reno, saopštilo je rusko ministarstvo industrije i trgovine.

Renault (RENA.PA) je u maju prodao svoj većinski udeo u proizvođaču automobila Avtovaz ruskoj državi za samo jednu rublju, ali sa šestogodišnjom opcijom da ga otkupi. Prodao je svoju fabriku, sada preimenovanu u Moskovsku fabriku automobila Moskvič, za još jednu rublju.

Sa samo 600 vozila predviđenih za proizvodnju ove godine, malo je verovatno da će ponovno pokretanje promeniti sumorne izglede za širu industriju, čija bi godišnja prodaja mogla završiti godinu ispod 1 milion po prvi put u modernoj istoriji Rusije.

Krajnji cilj proizvodnje 100.000 vozila Moskvich godišnje, od kojih će neka biti električni, daleko je ispod industrijskog proseka za fabriku automobila između 200.000-300.000. Tesla proizvodi 22.000 automobila nedeljno u svojoj fabrici u Šangaju.

„Prvi automobili Moskvič će sići ​​sa proizvodne trake u decembru 2022. godine“, navodi se u saopštenju proizvođača kamiona Kamaz , tehnološkog partnera fabrike.

Oživljeni Moskvič („Moskovljanin“) se možda vraća sa preokretom. Izvori su rekli Rojtersu da će se dizajn, inženjering i proizvodna platforma kineskog proizvođača automobila JAC koristiti za proizvodnju brenda.

Zapadne sankcije zbog vojne kampanje Moskve u Ukrajini ozbiljno su otežale pristup komponentama strane proizvodnje, dok su mnogi strani proizvođači automobila otišli. Kamaz i vlada uspostavili su nove lance snabdevanja, ali ne otkrivaju detalje.

„Zadatak za blisku budućnost je da se do kraja 2023. godine uspostave procesi montaže malih čvorova uz učešće lokalnih dobavljača“, rekao je ministar industrije i trgovine Denis Manturov u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da će pokretanje proizvodnje u punom obimu obezbediti posao za još oko 40.000 ljudi.

Prodaja Moskviča 3, opisanog kao urbani krosover sa benzinskim motorom i automatskim ili manuelnim menjačem, počeće u decembru, saopštilo je ministarstvo.