Novi Zeland odlučuje o smanjenju starosne granice za glasanje sa 18 na 16 godina

Novi Zeland odlučuje o smanjenju starosne granice za glasanje sa 18 na 16 godina

Novozelandski poslanici će glasati o tome da li da smanje starosnu granicu za glasanje u zemlji sa 18 na 16 godina, izjavila je u ponedeljak premijerka Džasinda Ardern.

Njeno saopštenje usledilo je nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud zemlje presudio da nedopuštanje 16- i 17-godišnjacima da glasaju predstavlja starosnu diskriminaciju.

Ali dok je Ardern rekla da se ona lično zalaže za snižavanje starosne dobi, takva promena bi zahtevala da se 75% supervećine poslanika složi. Čak i zagovornici priznaju da trenutno nemaju brojeve.

Brojne zemlje raspravljaju o tome da li da smanje starosnu granicu za glasanje. Neki koji dozvoljavaju ljudima da glasaju sa 16 godina su Austrija, Malta, Brazil, Kuba i Ekvador.

Sanat Sing, kodirektor novozelandske kampanje Make It 16, rekao je da je apsolutno oduševljen odlukom suda.

„Ovo je veliki dan“, rekao je. „Ovo je istorijsko ne samo za našu kampanju, već i za državu.

Sing, 18, rekao je da će egzistencijalna pitanja poput klimatskih promena – kao i pitanja poput oporavka od pandemije i stanja demokratije – najviše uticati na mlade ljude.

„Zbog toga mislim da je zaista važno da se svi dočepaju palube kako bismo bili sigurni da možemo da imamo jaču budućnost“, rekao je on.

Ardern, koji vodi liberalnu Laburističku partiju, rekao je da svi poslanici treba da imaju reč o tom pitanju.

„Ja lično podržavam smanjenje starosne granice za glasanje, ali to nije pitanje samo za mene, pa čak ni za vladu“, rekao je Ardern. „Svaka promena izbornog zakona ove prirode zahteva 75 odsto podrške parlamentaraca.

Ardern je rekao da će glasanje verovatno biti održano u narednim mesecima, ali bilo kakva promena neće stupiti na snagu do opštih izbora sledeće godine.

Liberalna Zelena stranka saopštila je da podržava promenu.

„Mladi ljudi zaslužuju da imaju reč u odlukama koje se tiču njih, kako sada tako i u budućnosti“, rekao je Golriz Gahraman, portparol stranke za izbornu reformu.

Ali dve glavne konzervativne opozicione stranke Novog Zelanda rekle su da se protive promeni.

„To nije nešto što podržavamo“, rekao je novinarima lider opozicije Kristofer Lukson. „Na kraju krajeva, negde morate da povučete liniju, a nama je prijatno što je linija 18.

U Vrhovnom sudu, četiri sudije su odlučile za žalbu lobističke grupe, dok se peti sudija nije složio sa nekim aspektima odluke.

Na Novom Zelandu, zaštita od starosne diskriminacije počinje sa 16 godina, a sudije su odlučile da državni tužilac nije pokazao zašto je 18 godina izabrano kao uzrast za glasanje, a ne 16.

Priroda sudske presude primorala je novozelandske zakonodavce da barem raspravljaju o tom pitanju, ali ih nije primorala da glasaju ili da izvrše promenu.

Sing je rekao da se nada da će, iako njegova grupa možda još nema podršku od 75 odsto koja joj je potrebna u parlamentu, to stići u narednih nekoliko godina. On je rekao da bi mogući prvi korak bio snižavanje starosne granice za glasanje na 16 godina za lokalne izbore, jer je za tu promjenu potrebna samo redovna većina poslanika.

Starosna granica za glasanje na Novom Zelandu je ranije smanjena sa 21 na 20 godina 1969. godine, a zatim na 18 godina 1974. godine.