Britanija će izdvojiti 16 miliona funti za humanitarnu pomoć Ukrajini

Britanija će izdvojiti 16 miliona funti za humanitarnu pomoć Ukrajini

Britanski premijer Riši Sunak, tokom posete Kijevu, najavio je nameru da obezbedi 16 miliona funti za humanitarnu pomoć Ukrajini.

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu, prenosi „Evropska istina“.

„Pružićemo i humanitarnu pomoć u ukupnom iznosu od više od 16 miliona funti“, rekao je Sunak.

U saopštenju britanske vlade precizira se da će na odgovor Svetskog programa za hranu biti dato 12 miliona funti, još 4 miliona funti namenjeno je Međunarodnoj organizaciji za migracije.

„Ova sredstva će pomoći da se obezbede generatori, sklonište, popravka vodovoda i mobilne medicinske klinike“, objasnila je britanska vlada.

Velika Britanija takođe šalje desetine hiljada zimskih kompleta za ukrajinsku vojsku, dizajniranih za izuzetno hladnu zimu.

Podsetimo, Riši Sunak je tokom prve posete Kijevu potvrdio da će Velika Britanija pojačati protivvazdušnu odbranu Ukrajine. Novi britanski paket vojne pomoći vredan 50 miliona funti sastoji se od 125 protivavionskih topova i tehnologije za suzbijanje smrtonosnih iranskih bespilotnih letelica, uključujući desetine radara i elektronskih protivmera protiv bespilotnih letelica.