Er Indija u pregovorima sa Erbasom, Boingom o kupovini aviona, kaže izvršni direktor

Er Indija u pregovorima sa Erbasom, Boingom o kupovini aviona, kaže izvršni direktor

Er Indija u vlasništvu Tata grupe pregovara sa Boingom i Erbasom (AIR.PA) o naručivanju novih aviona i zadovoljava svoje hitne potrebe iznajmljivanjem aviona i popravkom prizemljenih aviona, rekao je izvršni direktor avio-kompanije u subotu.

Konglomerat za proizvodnju automobila u čelik, koji je u januaru završio kupovinu Er Indije, suočava se sa teškom borbom da unapredi zastarelu flotu, preokrene finansije kompanije i poboljša nivo usluga, kažu analitičari industrije.

„U dubokoj smo diskusiji sa Boingom, Erbasom i proizvođačima motora za istorijsku narudžbu aviona najnovije generacije koji će pokretati srednjoročni i dugoročni rast Er Indije“, rekao je Kembel Vilson, izvršni direktor avio-kompanije, na korporativnom događaju Tata. u Mumbaju.

Vilson je rekao da Er Indija planira da proširi svoju flotu i globalnu mrežu, sa ciljem da poveća svoj tržišni udeo na 30 odsto kako na domaćim tako i na međunarodnim linijama u narednih pet godina.

Prema procenama industrije, Er Indija trenutno ima udeo na domaćem tržištu od oko 10% i udeo na međunarodnom tržištu od oko 12%.

Er Indija je u septembru saopštila da će iznajmiti 30 aviona Boeing i Airbus, proširivši svoju flotu za više od 25 odsto kao deo napora za povećanje tržišnog udela i poboljšanje nivoa usluga.

Izvori iz industrije rekli su u julu da se Er Indija približava odluci o narudžbi u vrednosti od 50 milijardi dolara po kataloškim cenama koja će biti podeljena između Erbasa i Boinga.

Izvori su u to vreme rekli da su oba proizvođača aviona napravila „poslednji korak“ sa narudžbom koja uključuje do 70 širokotrupnih mlaznjaka, uključujući Erbas A350 i Boing 787 i 777, i do 300 uskotrupnih aviona.