Predsednik Estonije: Zapad ne treba da se plaši poraza Rusije

Predsednik Estonije: Zapad ne treba da se plaši poraza Rusije

Estonski predsednik Alar Karis rekao je da zapadne zemlje ne treba da strahuju od mogućih preokreta za Rusiju ako ta zemlja izgubi rat, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na ERR.

Karis je naglasio da je u svetlu opasnosti koje proističu iz delovanja Rusije i drugih autoritarnih zemalja, evroatlantskoj zajednici potrebna dugoročna strategija i izneo moguća polazišta.

„Prvo, polazna tačka takve strategije ne može biti strah od mogućih preokreta koji će zadesiti Rusiju ako izgubi rat. Drugo, NATO mora što pre da primeni novu odbrambenu poziciju, koja podrazumeva veće prisustvo i rano raspoređivanje oružja, opreme i municije. Treće, Evropa ne bi trebalo da ostane u sivoj zoni, jedina prava garancija bezbednosti je NATO“, rekao je Karis.

Predsednik Karis je podsetio da se nade povezane sa Rusijom krajem 1980-ih i ranih 1990-ih nisu ostvarile, već su dozvolile Rusiji da stegne stisak demokratije u nastajanju i umesto toga podstakle imperijalističke ambicije koje ni na koji način nisu učinile svet bezbednijim.

„Predsednik Putin je više puta optuživao Zapad, posebno, da je započeo rat u Ukrajini i čini da veruje da smo i mi deo ovog rata. To dokazuje da se strateški ciljevi Rusije ni na koji način nisu promenili. Putin, kao i ranije, želi da uništiti sadašnji sistem evroatlantske bezbednosti i obnoviti njegov uticaj u baltičkim državama i Poljskoj“, naglasio je Kariš.

On je kao primer naveo doprinos Amerike i Kanade opštoj bezbednosti na evroatlantskom prostoru i izrazio uverenje da Evropa treba više nego do sada da ulaže u odbranu i unapređuje vojni potencijal. „U ovom trenutku, prioritet Estonije je stvaranje ratne divizijske strukture, koju bi činile naše nacionalne i savezničke jedinice. Međutim, moramo da gledamo dalje i detaljnije planiramo koje će se jedinice NATO-a boriti sa nama. Samo na taj način postižemo dovoljnu spremnost. Samo tako ćemo moći da ubedimo Kremlj da je svaki vojni napad u pravcu NATO-a osuđen na neuspeh“, rekao je estonski predsednik.

Kako je saopšteno, predsednik Volodimir Zelenski je rekao da svaki od partnera Ukrajine može pokazati liderstvo u razbijanju elemenata ruske agresije.