Kina prijavila 24.473 nova slučaja COVID-a, neka preduzeća u Pekingu su zatvorena

Kina prijavila 24.473 nova slučaja COVID-a, neka preduzeća u Pekingu su zatvorena

Kina je u subotu prijavila blagi pad broja novih slučajeva COVID-19, pošto su se brojni gradovi širom zemlje borili protiv epidemije, a restorani i mnoga druga preduzeća u Pekingu su zatvorena nakon što su vlasti pozvale ljude da ostanu kod kuće tokom vikenda.

Vlasti su nedavno preduzele neke korake kako bi pokušale da ublaže uticaj svog oštrog pristupa politike nulte COVID-19, koji ruši drugu najveću ekonomiju u svetu i seje frustraciju i bes, čak i kada je broj slučajeva porastao na najviši nivo od aprila.

Brojna preduzeća u pekinškom okrugu Čaojang, glavnom finansijskom i diplomatskom području glavnog grada, zatvorila su ili najavila samo ograničene usluge.

Jedan vlasnik restorana u centru noćnog života Sanlitun rekao je Rojtersu da su vlasti rekle njemu i drugim prodajnim mestima u okolini da se zatvore na tri dana od subote.

Okraji Pekinga Fangšan i Huairou najavili su dodatne zahteve za testiranje za ljude koji ulaze iz drugih provincija.

Peking je prijavio 79 simptomatskih i 436 asimptomatskih slučajeva za petak u poređenju sa 100 simptomatskih i 366 asimptomatskih slučajeva prethodnog dana, pokazali su vladini podaci.

Pekinške vlasti su u visokoj pripravnosti u nadi da će sprečiti širenje brojnih epidemija Omikrona u drugim gradovima na prestonicu.

Najnoviji podaci za zemlju pokazuju 24.263 nova slučaja zaraze u zemlji, od kojih je 2.055 bilo simptomatsko, a 22.208 asimptomatskih, što je manje u odnosu na 25.129 prethodnog dana.

Taj dnevni broj približava se vrhuncu kada je finansijski centar Šangaja bio zaključan ranije ove godine.

Ovog puta, međutim, slučajevi su raspoređeni po brojnim gradovima, gde vlasti odmeravaju troškove i koristi od popuštanja politike koja je nanela štetu preduzećima.

Guangdžou, grad na jugu sa skoro 19 miliona ljudi, prijavio je 269 novih simptomatskih slučajeva zaraženih u zemlji i 8.444 asimptomatskih slučajeva, u poređenju sa 255 simptomatskih i 8.989 asimptomatskih slučajeva dan ranije, saopštile su vlasti.

Vlasti Guangdžoua su nedavno najavile da će izgraditi objekte sa više od 250.000 bolničkih kreveta kako bi se izborili sa sve većim brojem slučajeva. Ove nedelje, stanovnici su organizovali protest uprkos strogoj politici zatvaranja.

Proizvodni centar u Džengdžouu prijavio je 182 nove simptomatske lokalno prenosive COVID infekcije i 1.385 asimptomatskih slučajeva, u poređenju sa 107 simptomatskih i 1.556 asimptomatskih slučajeva dan ranije, prema vladinim podacima.

Zbog zaključavanja u gradu, neki radnici su pobegli iz fabrike kojom upravlja Apple iPhone proizvođač Fokconn. Vlasti su odgovorile tako što su zvaničnicima nižeg nivoa i stanovnicima ponudile novčane bonuse povrh plata ako ostanu na proizvodnim linijama.