Kina i američki zvaničnici prisustvovaće sastanku odbrane jugoistočne Azije

Kina i američki zvaničnici prisustvovaće sastanku odbrane jugoistočne Azije

Šefovi odbrane rivalskih sila Kine i SAD prisustvovaće sledeće nedelje proširenom sastanku ministara bezbednosti jugoistočne Azije u Kambodži, iako je nejasno da li će se sastati licem u lice.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da će general Vei Fenghe prisustvovati sastanku ministara odbrane zemalja jugoistočne Azije plus od nedelje do četvrtka.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će ministar odbrane Lojd J. Ostin III takođe prisustvovati sledećim stanicama u Kanadi i Indoneziji.

Obojica zvaničnika planiraju da se sastanu sa učesnicima na marginama glavnog skupa ministara iz organizacije 10 nacija poznate kao ASEAN.

Njihove dve zemlje su glavni rivali za uticaj u regionu, gde Kina nastoji da izgladi sporove oko svoje odlučnosti da potvrdi svoje pravo na Južno kinesko more, uključujući i kroz izgradnju veštačkih ostrva opremljenih aerodromskim pistama i drugom infrastrukturom.

Dve zemlje su takođe u sukobu oko Rusije, koju je Kina odbila da osudi ili sankcioniše zbog svoje invazije na Ukrajinu, i statusa Tajvana, za koji Kina tvrdi da je sopstvena teritorija i preti da će ga napasti.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da će se Vei obratiti skupštini i sastati se sa šefovima drugih delegacija kako bi razgovarali o „bilateralnoj saradnji i pitanjima od regionalnog i međunarodnog značaja“.

Takođe je rečeno da će razgovarati i sa civilnim i vojnim liderima bliskog kineskog saveznika Kambodže, sa kojim radi na proširenju lučkog objekta koji bi mu mogao omogućiti prisustvo u Tajlandskom zalivu.

Kina i četiri članice ASEAN-a dele preklapajuće zahteve za teritorijom u Južnom kineskom moru, gde se nalaze vitalni brodski putevi, zajedno sa obilnim ribljim zalihama i podmorskim mineralnim resursima. Kina i ASEAN su malo napredovali u finalizaciji kodeksa ponašanja kako bi se izbegli sukobi u toj oblasti.

Iako kapaciteti Kine brzo rastu, SAD ostaju dominantna vojna sila u regionu i, iako zvanično ne zauzimaju stav o pitanjima suvereniteta, odbijaju da priznaju sveobuhvatne zahteve Kine. Američka mornarica redovno plovi pored ostrva pod kontrolom Kine u operacijama koje nazivaju slobodom plovidbe, što je izazvalo bijesan odgovor Pekinga.

SAD takođe imaju bezbednosni savez sa Filipinima i jake odnose sa drugim članicama ASEAN-a, sa izuzetkom Mjanmara, gde je vojska pokrenula brutalni obračun od preuzimanja vlasti prošle godine.

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da će Ostin održati „neformalni multilateralni angažman“ sa svojim kolegama iz ASEAN-a i sastati se sa zvaničnicima iz Kambodže i partnerskih zemalja „kako bi doneo veću stabilnost, transparentnost i otvorenost indo-pacifičkom regionu“.

Na prethodnom forumu odbrane kome su prisustvovali i američki i kineski ministri u junu u Singapuru, Ostin je održao govor rekavši da „stalno povećanje provokativnih i destabilizujućih vojnih aktivnosti Kine u blizini Tajvana“ preti da potkopa bezbednost i prosperitet regiona.

Vej je na istoj konferenciji rekao da SAD pokušavaju da okrenu zemlje jugoistočne Azije protiv Pekinga i da nastoje da unaprede sopstvene interese „pod maskom multilateralizma“.