Vatikan poziva Nemačku katoličku crkvu da zaustavi reformu

Vatikan poziva Nemačku katoličku crkvu da zaustavi reformu

RIM – Najviši kardinali Vatikana pokušali su u petak da zakoče kontroverzni reformski proces Nemačke katoličke crkve, plašeći se da će predlozi koji se tiču homoseksualaca, žena i seksualnog morala podeliti crkvu i insistirajući da bi o njima bilo bolje raspravljati kasnije, prenosi Asošijeted pres.

Vatikan i Nemačka biskupska konferencija izdali su zajedničko saopštenje nakon nedelju dana sastanaka koji su kulminirali neobičnim samitom između 62 nemačka biskupa i najviših zvaničnika Vatikana, uključujući državnog sekretara broj 2, šefa biskupske kancelarije i šefa doktrine.

Papa, koji se u četvrtak odvojeno sastao sa nemačkim biskupima, prvobitno je trebalo da prisustvuje samitu u petak, ali nije, prepustivši svojim kardinalima da prate vatikansku liniju.

Nemačka crkva pokrenula je reformski proces sa uticajnom laičkom grupom u zemlji kako bi odgovorila na skandale seksualnog zlostavljanja sveštenstva, nakon što je u izveštaju iz 2018. godine utvrđeno da je najmanje 3.677 ljudi zlostavljano od strane sveštenstva između 1946. i 2014. Izveštaj je utvrdio da su zločini sistematski prikrivani crkvenih vođa i da su postojali strukturalni problemi u načinu vršenja vlasti koji su „favorizirali seksualno zlostavljanje maloletnika ili otežali njegovo sprečavanje“.

Preliminarne skupštine su već odobrile pozive da se dozvoli blagoslov za istopolne parove, oženjene sveštenike i rukopoloženje žena za đakone. Jedan je takođe pozvao na reviziju crkvenog zakona o radu kako se gej zaposleni ne bi suočili sa rizikom da budu otpušteni.

Nemački „Sinodalni put“ izazvao je žestok otpor unutar Nemačke i šire, pre svega konzervativaca koji se protive otvaranju bilo kakve debate o takvim gorućim pitanjima i upozoravaju da bi nemačke reforme, ako na kraju budu odobrene u završnoj fazi, mogle da dovedu do raskola.

Takva upozorenja ponovili su vatikanski kardinali Mark Ouelet, zadužen za biskupe, i kardinal Luis Ladarija, zadužen za doktrinu, na sastanku u petak.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, oni su „iskreno i jasno govorili o nedoumicama i rezervama metodologije, sadržaja i predloga Sinodalnog puta i predložili, radi jedinstva crkve, da se njima pozabavi kasnije, kada globalna katolička crkva sledeće godine se bavi takvim pitanjima na univerzalan način.

U saopštenju se navodi da je predložen „moratorijum“, ali je odbijen.

Franjo je od tada pokrenuo globalni „sinodalni put“ koji uključuje traženje doprinosa od laika katolika širom sveta, što je odražavalo mnoge iste teme kao i nemački proces, uključujući ulogu žena u crkvi i homoseksualnost. Ali nema naznaka da je globalna crkva spremna da ide tako daleko kao nemačka crkva u pritiskanju na promene.

Franjo je, sa svoje strane, lično intervenisao u nemačkom procesu i nedavno je ukazao na pismo iz 2019. koje je napisao nemačkim vernicima kao rezime svega što ima da kaže po tom pitanju. U tom pismu Franja je ponudio podršku procesu, ali je upozorio crkvene vođe da ne padnu u iskušenje promene radi prilagođavanja određenim grupama ili idejama.

Biskup Georg Becing, koji predvodi nemačku biskupsku konferenciju, sa svoje strane, objasnio je dosadašnji rad, ističući da se on zasniva na slušanju „naroda Božijeg i bolu zbog zlostavljanja koje je počinilo sveštenstvo“, navodi se u saopštenju.

Betzing bi trebalo da održi konferenciju za novinare u subotu.