Erdogan je sa Putinom razgovarao o žitnom koridoru i pregovorima sa Ukrajinom

Erdogan je sa Putinom razgovarao o žitnom koridoru i pregovorima sa Ukrajinom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o žitnom koridoru i potrebi za diplomatskim pregovorima između Kijeva i Moskve.

Ovo je saopšteno iz kabineta turskog predsednika, piše „Evropska istina“.

Napominje se da je Erdogan zahvalio predsedniku Putinu na njegovom „konstruktivnom stavu” u vezi sa produženjem Istanbulskog sporazuma o izvozu žitarica za 120 dana.

Erdogan je rekao da produžavanje rata između Ruske Federacije i Ukrajine povećava rizike, te je stoga važno da se nastave diplomatski pregovori.

On je dodao da kontakti šefova ruskih i američkih obaveštajnih službi u Turskoj igraju ključnu ulogu u sprečavanju nekontrolisane eskalacije.

U razgovoru je bilo reči i o Putinovom predlogu za stvaranje čvorišta prirodnog gasa u Turskoj. Erdogan je napomenuo da će radne grupe napraviti neophodne tehničke, pravne i komercijalne procene kako bi se zajednički ciljevi postigli što je pre moguće.

Kako je saopšteno, u Istanbulu je u četvrtak dogovoreno da se produži rad „žitnog koridora“ za izvoz hrane iz tri ukrajinske morske luke za još 120 dana.

Tokom govora na samitu G20 u utorak, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da želi da se sporazum produži na neodređeno vreme, kao i da uključi dve dodatne morske luke Ukrajine – Nikolajev i „Olvija“ u Nikolajevskoj oblasti.