Makron: Svetsko prvenstvo u Kataru „ne treba politizovati“

Makron: Svetsko prvenstvo u Kataru „ne treba politizovati“

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u četvrtak da „sport ne treba politizovati“, nekoliko dana nakon što je objavljeno, uz kritike, da će prisustvovati Svetskom prvenstvu u Kataru ako Francuska dođe do polufinala.

Govoreći u Bangkoku, Makron je rekao da su pitanja o stanju ljudskih prava u Kataru i životnoj sredini „pitanja koja morate sebi da postavite kada dodeljujete događaj“.

Katar je osvojio pravo domaćina ovogodišnjeg turnira na glasanju FIFA 2010.

Svetsko prvenstvo je izazvalo više kontroverzi od uslova života radnika migranata do uticaja na životnu sredinu klimatizovanih stadiona i mesta LGBTK osoba, žena i manjina.

U nedelju se otvara prvo Svetsko prvenstvo koje će se održati u jednoj arapskoj zemlji. U ponedeljak je predsednički Jelisej saopštio da će Makron ići u Katar ako nacionalni tim zemlje stigne do polufinala, precizirajući da im je francuski predsednik „napisao poruku“ u tom smislu.

Prošlog meseca, grad Pariz je saopštio da neće prenositi utakmice Svetskog prvenstva na ogromnim ekranima u javnim navijačkim zonama zbog zabrinutosti za stanje ljudskih prava u Kataru.

Sledi slične poteze drugih francuskih gradova, uprkos tome što je Francuska branilac titule.