Britanski ministar finansija najavio je povećanje poreza

Britanski ministar finansija najavio je povećanje poreza

Britanski ministar finansija Džeremi Hant najavio je u četvrtak povećanje poreza i smanjenje državne potrošnje. Ovo je prenela agencija Rojters, piše „Evropska istina”.

Prema Hantu, strogi budžetski plan je bio neophodan nakon što je bivša premijerka Liz Trus nanela udarac fiskalnoj reputaciji zemlje.

Hant je rekao parlamentu da je privreda već u recesiji i da se predviđa da će se smanjiti sledeće godine.

Hant je najavio promene poreskih pravila koje znače da će više ljudi plaćati osnovni porez na dohodak, niži prag za plaćanje najviše stope poreza na dohodak i smanjenje neoporezivih olakšica na prihod od dividende.

Takođe je zamrznut do 2028. prag na kome poslodavci moraju da počnu da plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, što znači da će kompanije morati da plaćaju više.

Namet na dobit energetskih kompanija biće povećan na 35 odsto sa 25 odsto od 1. januara do 2028. godine, a za proizvođače električne energije biće uveden novi privremeni porez od 45 odsto.

Prethodno je premijer Velike Britanije Riši Sunak izjavio da bi rat u Ukrajini trebalo da podstakne brži odgovor na probleme klimatskih promena.