U Poljskoj su saopšteni prvi detalji istrage o padu rakete

U Poljskoj su saopšteni prvi detalji istrage o padu rakete

Na mestu pada rakete u Poljskoj već su prikupljeni određeni dokazi koji pokazuju sled događaja.

Ovo je izjavio šef Biroa za međunarodnu politiku pri predsedniku Poljske Jakub Kumoč u intervjuu za TVN24, piše „Evropska pravda“.

„Danas postoji mnogo dokaza da jedna od raketa koja je trebalo da obori rusku raketu nije pogodila cilj, sistem samouništenja nije funkcionisao, a ova raketa je, nažalost, dovela do tragedije“, dodao je. Kumokh.

Prema njegovim rečima, poljsko-američki istražni tim radi na mestu pada, a Ukrajinci su takođe zatražili da im se omogući pristup istrazi.

„Ukoliko se obe strane slože, a koliko znam, nema primedbi američke strane, takav pristup bi mogao biti odobren u bliskoj budućnosti. Ako istražni tim ne bude imao komentara na tehničkom nivou, onda će verovatno biti. nema razloga da se Ukrajincima uskrati pristup“, rekao je on.

Na pitanje kakvim dokazima raspolažu istražitelji, on je odgovorio: „Olupina rakete, dubina kratera, stručnjaci izračunavaju pravac iz kojeg je raketa došla, čak i količinu goriva koju je potrošila“.

On je dodao da „postoje video snimci“. „Ne bih želeo da govorim o njihovom sadržaju, jer sam ih video u poverljivom režimu“, rekao je on.

Kumoh je naglasio da „niko ne optužuje Ukrajinu da namerno bombarduje poljsku teritoriju“.

„Rusija je tog dana bombardovala Ukrajinu i Rusija snosi punu odgovornost za sve što padne. To je kao situacija da je osoba zakoračila na put i izazvala sudar automobila i autobusa. Da li je kriv auto? Ne, osoba je kriv što je izašao na put i izazvao nesreću“, rekao je on.

Podsetimo, predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da su eksplozije na istoku Poljske bile nesrećni slučaj, a Varšava incident sa raketom ne smatra napadom na zemlju, pošto je raketa koja je pala, prema Dudinim rečima, verovatno su ga ispalile ukrajinske snage protivvazdušne odbrane.