Kineske rafinerije traže više ruske nafte – Blumberg

Kineske rafinerije traže više ruske nafte – Blumberg

Najveće kineske naftne kompanije pozivaju vladu na pomoć kako bi se održao protok ruske sirove nafte, pošto bi nove sankcije EU trebalo da stupe na snagu sledećeg meseca, izvestio je Blumberg u sredu.

Ljudi koji su upoznati sa ovim pitanjem rekli su medijima da su rafinerije zabrinute zbog svoje sposobnosti da razrade kanale plaćanja, logistiku i osiguranje koje su potrebne da nastave da kupuju od proizvođača OPEK+ nakon 5. decembra.

Neka rešenja koja su navodno iznesena uključuju povećanje obima ruske nafte koja se transportuje cevovodima, uspostavljanje određene banke koja će obavljati plaćanja i vezu sa Moskvom, i korišćenje više transfera van mora da bi se pomoglo u izazovima direktnih isporuka između prodavca i kupca.

Zabrinutost raste jer je EU spremna da zabrani finansiranje, osiguranje i isporuku ruske nafte za tri nedelje, osim ako se ne ispune uslovi za izuzeće.

„Azijski uvoznici traže rešenja koja ne uključuju banke, osiguravajuće klubove i brodovlasnike iz bloka“, navodi se u izveštaju.

Nejasno je da li će bilo koja od ovih opcija biti predstavljena, naveli su izvori.

U međuvremenu, američki predsednik Džo Bajden nedavno je naglasio važnost održavanja protoka ruske nafte kako bi se sprečio šok u snabdevanju koji bi doveo do skoka cena. Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je ove nedelje da je kineski i indijski uvoz ruske nafte usklađen sa američkim ciljem. Jelen je takođe podržala ideju o ograničenju cene nafte kojom bi se pošiljke izuzele iz evropskih sankcija.

Podaci koje je sakupio Blumberg pokazuju da je Moskva isporučivala 2,9 miliona barela sirove nafte dnevno u sedam dana do 11. novembra. Količina ruske nafte koja je upućivala u Aziju je navodno dostigla 2,01 milion barela dnevno na četvoronedeljnoj osnovi, sa Kinom i Indijom kupovina najvećeg dela zaliha.