Direktor američkog FBI: TikTok predstavlja zabrinutost za nacionalnu bezbednost

Direktor američkog FBI: TikTok predstavlja zabrinutost za nacionalnu bezbednost

VAŠINGTON – Američke operacije TikToka u kineskom vlasništvu izazivaju zabrinutost za nacionalnu bezbednost, rekao je u utorak direktor FBI Kris Rej, ukazujući na rizik da bi kineska vlada mogla da iskoristi aplikaciju za deljenje videa da utiče na korisnike ili kontroliše njihove uređaje, prenosi Rojters.

Rizici uključuju „mogućnost da kineska vlada koristi [TikTok] da kontroliše prikupljanje podataka o milionima korisnika ili kontroliše algoritam preporuka, koji bi mogao da se koristi za operacije uticaja“, rekao je Rej američkim zakonodavcima.

Peking bi takođe mogao da koristi popularnu aplikaciju, u vlasništvu BiteDancea, da „kontroliše softver na milionima uređaja“, dajući mu priliku da „tehnički kompromituje“ te uređaje, dodao je on.

Komitet američke vlade za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), koji razmatra američka akvizicija stranih kupaca radi potencijalnih rizika po nacionalnu bezbednost, 2020. godine naredio je BiteDance-u da oduzme TikTok zbog straha da bi podaci o američkim korisnicima mogli biti prosleđeni kineskoj komunističkoj vladi .

CFIUS i TikTok su mesecima u pregovorima u cilju postizanja sporazuma o nacionalnoj bezbednosti za zaštitu podataka više od 100 miliona korisnika TikToka.

Izvršna direktorka TikToka Vanesa Papas rekla je američkom Kongresu u septembru da TikTok ostvaruje „napredak ka konačnom sporazumu sa vladom SAD o daljem čuvanju korisničkih podataka u SAD i potpunom rešavanju interesa američke nacionalne bezbednosti“.

Na pitanje o ulozi FBI-a u istrazi CFIUS-a, Rej je rekao da je agencija za strana ulaganja deo procesa CFIUS-a. „Naš doprinos će biti uzet u obzir u svim sporazumima koji bi mogli da budu napravljeni za rešavanje ovog pitanja“, dodao je on.

Rej je primetio da se od kineskih kompanija zahteva da u suštini „rade šta god kineska vlada od njih želi u smislu deljenja informacija ili služenja kao oruđe kineske vlade. I to je samo po sebi dovoljno razloga da budemo izuzetno zabrinuti“.

Portparol TikTok-a je rekao: „Kao što je direktor Rej precizirao u svojim napomenama, doprinos FBI-a se razmatra kao deo naših tekućih pregovora sa vladom SAD. Iako ne možemo da komentarišemo specifičnosti tih poverljivih razgovora, uvereni smo da smo su na putu da u potpunosti zadovolje sve razumne zabrinutosti za nacionalnu bezbednost SAD“.

Bivši predsednik Donald Tramp je 2020. pokušao da blokira nove korisnike da preuzimaju VeChat i TikTok i zabrani druge transakcije koje bi efikasno blokirale korišćenje aplikacija u Sjedinjenim Državama, ali je izgubio niz sudskih bitaka oko te mere.

Predsednik Džo Bajden je u junu 2021. povukao seriju Trampovih izvršnih naredbi kojima se zabranio nova preuzimanja aplikacija i naložio Ministarstvu trgovine da sprovede reviziju bezbednosnih zabrinutosti koje postavljaju aplikacije.

Očekuje se da će svaki bezbednosni ugovor sa TikTokom uključiti zahteve za bezbednost podataka.