SAD neće ulaziti ni u kakve pregovore o Ukrajini bez Ukrajine

SAD neće ulaziti ni u kakve pregovore o Ukrajini bez Ukrajine

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je povratak Hersona pod kontrolu ukrajinskih oružanih snaga posle duge ruske okupacije „značajnom“ pobedom Ukrajine i uverio da Sjedinjene Države ne žele da se upuštaju u bilo kakve pregovore o Ukrajini bez Ukrajine.

„Pre svega, to je bila značajna, značajna pobeda Ukrajine. Značajna pobeda. I ne mogu da učinim ništa osim da aplaudiram hrabrosti, odlučnosti i kapacitetu ukrajinskog naroda i ukrajinske vojske“, rekao je šef Bele kuće upitan da prokomentariše šta za njega znači ponovno zauzimanje Hersona od strane ukrajinskih snaga, prenosi Ukrinform.

Bajden je naglasio da su Ukrajinci neverovatni i napomenuo da će Sjedinjene Države nastaviti da „pružaju sposobnost ukrajinskog naroda da se brani“.

„I nećemo se upuštati u bilo kakve pregovore (bez učešća ukrajinske strane – prim. aut.). Nema ništa o Ukrajini bez Ukrajine. To je odluka (o vremenu bilo kakvih pregovora – prim. aut.) Ukrajina mora da donese“, rekao je Bajden.

Takođe je nagovestio da bi borbena aktivnost na frontu u Ukrajini mogla da „malo uspori” zbog vremenskih uslova i nemogućnosti vojnih jedinica da se lako kreću po zemlji.

Predsednik SAD Džo Bajden trenutno boravi na Baliju u Indoneziji, gde se već sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom uoči samita lidera G20.