Zabrinutost na severu Kosova, Priština ne odustaje od preregistracije

Zabrinutost na severu Kosova, Priština ne odustaje od preregistracije

Dok u medijima traje poplava “non pejpera” za politički dogovor Beograda i Prištine, na terenu se ne vidi kraj trenutnoj krizi. Počelo je neslaganjem oko tablica, a dovelo do toga da Srbi na severu napuste kosovske institucije. Priština ne odustaje od primene odluke o preregistraciji srpskih vozila, a grafiti iz Kosovske Mitrovice poručuju da je od 21. novembra obaveza svakog otpor na svakom koraku.

Na severu Kosova mirno ali u iščekivanju šta sledi nakon što su Srbi izašli iz insitucija Kosova, a kosovske vlasti ne odustaju od primene odluke o preregistraciji. Iz Prištine pozivi da se u institucije vrate. Poruke koje sa te adrese stižu kao da nisu u skladu sa realnošću i čini se da u Prištini još uvek nisu shvatili šta se na terenu desilo, smatra novinarka iz Kosovske Mitrovice Ana Marija Ivković.

„Deluje da oni i dalje ne razumeju da je glavna poluga za integraciju u kosovske institucije zapravo Beograd. I da bez razgovora sa Beogradom od toga nema ništa, dakle od vraćanja u institucije nema ništa i to je ono što treba da razumeju i to su koraci koje treba da preduzimaju. Dakle da uzmu u obzir političke predstavnike Srba. Druga je priča da li se oni njima sviđaju ili ne, da li su pod uticajem Beograda ili ne ali to je činjenica“, kaže Ivković.

Uslovi koje je navela Srpska lista za povratak u institucije su osnivanje Zajednice srpskih opština i povlačenje odlukle o preregistraciji vozila sa srpskih tablica koje glase na gradove na Kosovu na RKS registarske oznake. Pored ispunjenja uslova će najverovatnije biti potrebna i promena kosovskog zakonodavstva, posebno kada je reč o zaposlenima u kosovskoj policiji i pravosuđu, smatra istraživačica Milica Radovanović.

„I pored toga, ukoliko taj povratak u kosovske institucije ne bude bio dogovoren uz donošenje nekog zakona o amnestiji ili nečega sličnog kojim se tim ljudima garantuje da oni nakon povratka u kosovske institucije neće biti predmet disciplinskih postupaka ili krivičnog gonjenja“, kaže Milica Radovanović, istraživačica iz Kosovske Mitrovice.

Kosovski zakoni nalažu, a zvaničnici u Prištini podsećaju na rok od 30 do 45 dana za raspisivanje lokalnih izbora kada aktuelni nosioci funkcija daju ostavke, što je u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici učinila Srpska lista.

„Opcija da se raspišu izbori jeste realna, međutim mogućnost sprovođenja izbora na severu u ovom trenutku je bukvalno nepostojeća. Raspisivanje izbora i eventualna organizacija i održavanja istih na severu u ovom trenutku predstavljalo bi samo dodatno dolivanje ulja na vatru“, ističe Radovanović

„Ja za sada osim poruka o zabrinutostima ne vidim ništa drugo. Bojim se da niko ne razume ozbiljnost ove situacije. Bojim se da niko niti ima nameru da nešto konkretno preduzme. I zato mislim da vlada veliki strah šta će da se dogodi posle 21, to jest 21. novembra“, navodi Ana Marija Ivković.

Sa ulica Kosovske Mitrovice poruke stižu u vidu grafita. “Od 21.11. obaveza je svakog otpor na svakom koraku! Brigada Sever” ispisano je u centru grada. Raniji natpisi su nosili naziv Severna Brigada oko čega nas je predsednik Srbije ispravljao – a sada su ispisani baš onako kako je predsednik rekao. A grafiti su postali i predmet istrage kosovske policije koju su Srbi na severu napustili.

Kosovske institucije je na severu, prema nekim procenama, do sada napustilo oko 3.500 Srba. Zbog činjenice da su Srbi napustili i kosovsku policiju na severu Kosova su raspoređene dodatne snage misije Eulex, a pojačano je i prisustvo karabinjera.