SAD očekuju da zarobe Rusiju ograničenjem cene nafte

SAD očekuju da zarobe Rusiju ograničenjem cene nafte

Rusija možda neće imati drugog izbora osim da proda svoju naftu po ceni koju su odredile SAD i njeni saveznici ako želi da izbegne obustavu isporuka, izjavila je u subotu za Blumberg njuz američki ministar finansija Dženet Jelen.

„Tražiće kupce, a mi mislimo da će im biti teško da sve to prodaju… Naša procena je da će 5. decembra doći do nekog zatvaranja osim ako ne budu voljni da prihvate cenu na ili ispod granice za kupce širom sveta“, objasnila je Jelen u intervjuu.

5. decembar je datum kada bi trebalo da stupi na snagu zabrana EU na pomorsku rusku naftu. Istog dana, očekuje se da će Grupa sedam vodećih ekonomija – SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Japan – zabraniti svojim kompanijama da osiguravaju, finansiraju i obezbeđuju plovila za transport ruske nafte, osim ako se troškovi pošiljki je niža od utvrđene granice cene. Stvarni nivo limita još nije dogovoren, ali raniji izveštaji sugerisali su da bi mogao biti postavljen na 60 dolara po barelu, za razliku od trenutne tržišne cene od oko 95 dolara.

Moskva je više puta rekla da neće isporučivati naftu zemljama koje odobre gornju granicu cena.

„Cenu treba da formira tržište na osnovu ravnoteže ponude i tražnje… Nećemo isporučivati naftu zemljama koje će koristiti plafon cena. Ovo je loš presedan koji bi u svakom trenutku mogao da se proširi i na druge dobavljače, na svu svetsku trgovinu“, upozorio je prošlog meseca potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Zemlja ima brojne kupce za svoju naftu, uključujući Kinu i Indiju, koje podstiču kupovinu ruskog goriva otkako su sa Zapada počele da stižu izjave o njegovoj zabrani ili ograničavanju cene.

Dok Jelen veruje da bi ograničenje cene moglo da zarobi rusku naftu da pristane na mehanizam, neki stručnjaci iz industrije kažu da bi do 90 odsto goriva moglo da nastavi da teče van mehanizma ograničenja, jer Rusija koristi opcije da zaobiđe sankcije. Na primer, ima čitavu flotu sopstvenih tankera za naftu i mogao bi je dalje proširiti kineskim i indijskim brodovima, a mogao bi da konkuriše i za osiguranje kompanija na Bliskom istoku i u Aziji, čime bi se eliminisala potreba za saradnjom sa kapom. – nastrojene zapadne države.