Sunak je obećao da će biti strog prema Ruskoj Federaciji na samitu G20

Sunak je obećao da će biti strog prema Ruskoj Federaciji na samitu G20

Novi britanski premijer Riši Sunak obećava da će izazvati Putinov režim na sastanku svetskih lidera G20 u Indoneziji, prenosi BBC, piše „Evropska istina“.

Sunak odlazi na Bali u nedelju popodne na samit G20 najvećih svetskih ekonomija. Britanski zvaničnici su se pripremali za ovaj sastanak, verujući da će tamo biti ruski predsednik.

Očekivalo se da će premijer Sunak, zajedno sa drugim svetskim liderima, u lice osuditi Vladimira Putina zbog njegovog rata u Ukrajini. Ali Moskva je prošle nedelje rekla da Putin neće doći i da će Kremlj umesto njega poslati ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, pa će ljutite reči biti upućene njemu.

Govoreći pre odlaska u Indoneziju, Sunak je rekao da je „Putinov rat izazvao haos širom sveta, uništavajući živote i bacajući međunarodnu ekonomiju u haos“.

„Ovaj samit G20 neće biti ‘business as usual’. Osporićemo Putinov režim i razotkriti njihov prezir prema vrsti međunarodne saradnje i poštovanju suvereniteta koji predstavlja forum G20“, rekao je Sunak.

Ove godine, zbog prisustva Rusije na sastanku, neće biti dostupna jedna od glavnih diplomatskih tradicija ovog skupa – takozvana porodična fotografija, na kojoj lideri poziraju za grupnu fotografiju.

Kako prenose mediji, Velika Britanija i Evropska unija dogovorile su se da bojkotuju govore ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova na samitu „Grupe dvadeset“ i pozvaće svoje saveznike da im se pridruže.

Koje odluke treba doneti na Baliju i zašto ima razloga da se govori o opasnosti za Ukrajinu, pročitajte u članku „Evropska istina“