Zemlje u razvoju zahtevaju da bogate zemlje plate za klimatske promene

Zemlje u razvoju zahtevaju da bogate zemlje plate za klimatske promene

Lideri zemalja u razvoju optužili su bogate nacije i energetsku industriju da su izazvali klimatske promene i zahtevali kompenzaciju za štetu koju su naneli njihovim ekonomijama.

Dok kompanije za naftu i gas ubiru prednosti, male ostrvske države su devastirane okeanskim olujama izazvanim porastom nivoa mora, kažu oni.

Govoreći na klimatskom samitu COP27 u Egiptu u utorak, premijer Antigve i Barbude Gaston Braun je istakao da „industrija nafte i gasa nastavlja da zarađuje skoro 3 milijarde dolara dnevno u profitu“, dok „planeta gori“.

„Bilo je vreme da se ove kompanije nateraju da plaćaju globalni porez na ugljenik na svoj profit kao izvor finansiranja gubitaka i štete“, dodao je Braun.

Siromašne nacije ukazuju na licemerje svojih bogatijih kolega, koji su najglasniji zagovornici smanjenja emisija, dok su sami najveći zagađivači posle veka industrijalizacije zasnovane na fosilnim gorivima. Zemlje u razvoju sada se pitaju kako će im biti nadoknađene poplave i suše koje se pripisuju klimatskim promenama.

„Nisam ovde da tražim od bilo koga od vas da voli narod moje zemlje sa istom strašću kao i ja“, rekao je premijer Bahama Filip Dejvis. „Pitam koliko vam vredi da milione klimatskih izbeglica pretvorite u desetine miliona, vršeći pritisak na političke i ekonomske sisteme širom sveta.

U međuvremenu, predsednik Senegala Meki Sal priznao je da privreda njegove zemlje nije u stanju da se odmah pomeri od fosilnih goriva, ali je rekao da je siromašnijim zemljama u razvoju u Africi potrebno povećano finansiranje od bogatih zemalja kako bi se prilagodile pogoršanoj klimi.

„Da budemo jasni, mi smo za smanjenje emisije gasova staklene bašte. Ali mi Afrikanci ne možemo da prihvatimo da se naši vitalni interesi ignorišu“, rekao je on.