SAD postavljaju uslove Indiji za kupovinu ruske nafte

SAD postavljaju uslove Indiji za kupovinu ruske nafte

Vašington je dao svoj blagoslov Indiji da nastavi da kupuje onoliko ruske nafte koliko želi, čak i po cenama koje su veće od onih koje je postavio mehanizam ograničenja ograničenja nametnutog G7 – ali samo ako se uzdrži od korišćenja zapadnih usluga osiguranja, finansija i pomorstva za ispunjenje transakcija .

Ruska nafta „će se prodavati po povoljnim cenama, a mi smo srećni što će Indija dobiti tu pogodbu ili Afriku ili Kinu“, rekla je za Rojters ministarka finansija Dženet Jelen u Nju Delhiju, gde se sastala sa indijskim ministrom finansija Nirmalom Sitaraman. petak.

Jelen je tvrdila da će, kada Evropska unija sledećeg meseca zaustavi sav morski uvoz ruske nafte, Moskva biti prinuđena da prihvati ograničenu cenu ili značajne popuste od tržišnih stopa.

„Rusiji će biti veoma teško da nastavi da isporučuje onoliko nafte koliko je uradila kada EU prestane da kupuje rusku naftu“, rekla je Jelen, dodajući „Oni će biti u velikoj meri u potrazi za kupcima, a mnogi kupci se oslanjaju na na zapadnim službama“. Sankcije će ograničiti dostupnost tih usluga kupcima koji se pridržavaju gornje granice cena.

Mehanizam će dati Indiji i drugim zemljama koje posluju van granica ograničenja veće poluge da smanje cene koje plaćaju za naftu, objasnila je Jelen. Cilj je da se ruska nafta zadrži na tržištu uz kažnjavanje Moskve zbog njene vojne ofanzive u Ukrajini i drastično smanjenje njenih energetskih prihoda.

Ruski zvaničnici su rekli da zemlja neće prodavati naftu ili druge proizvode po ograničenim cenama. Prošlog meseca je zvaničnik američkog ministarstva finansija procenio da će čak 90% ruske nafte nastaviti da teče kupcima van mehanizma ograničenja.

Treći najveći uvoznik nafte na svetu, Indija je ove godine povećala kupovinu ruske sirove nafte, a u oktobru je Moskva pretekla Saudijsku Arabiju i Irak i postala najveći dobavljač nafte u Nju Delhiju, navodi Vorteka.

Nju Delhi traži stabilne energetske veze sa Moskvom i nastaviće da kupuje rusku naftu u korist Indije, rekao je u utorak ministar spoljnih poslova Subramanjam Džajšankar tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

„Naša je osnovna obaveza da osiguramo da indijski potrošač ima najbolji mogući pristup međunarodnim [energetskim] tržištima, pod najpovoljnijim uslovima“, rekao je Jaishankar.