Australija predstavlja zajedničku radnu grupu sajber policije koja će „loviti” hakere

Australija predstavlja zajedničku radnu grupu sajber policije koja će „loviti” hakere

Australija je u subotu formalizovala novi model sajber policije u pojačanim naporima da „progoni” sindikate sajber kriminala, nakon nedavnih hakova koji su uticali na milione Australijanaca.

Najveće australijsko zdravstveno osiguranje, Medibank Private Ltd, prošlog meseca je pogođeno masivnim sajber napadom, dok se Australija bori sa porastom štetnih hakova.

Najmanje osam kompanija, uključujući telekomunikacionu kompaniju Optus u vlasništvu Singapurskih telekomunikacija, drugu po veličini telekomunikaciju u Australiji, prijavilo je kršenja od septembra.

U subotu, ministarka unutrašnjih poslova Kler O’Nil rekla je da je vlada formalizovala trajno partnerstvo između australijske federalne policije (AFP) i australijske direkcije za signale – koja presreće elektronske komunikacije iz stranih zemalja – kako bi izvršila „novi strogi nadzor“ nad sajber kriminalom .

O’Nil je rekao da će oko 100 policajaca biti deo novog partnerstva između dve savezne agencije, koje će delovati kao „zajednička stalna operacija protiv sajber kriminalnih sindikata“.

Radna grupa bi „iz dana u dan lovila ološe koji su odgovorni za ove zlonamerne zločine“, rekla je ona.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je AFP u petak rekao da hakeri sa sedištem u Rusiji stoje iza napada na Medibank, koji je kompromitovao podatke od oko 10 miliona sadašnjih i bivših klijenata.

Državni tužilac Mark Drajfus, govoreći zajedno sa O’Nilom u Melburnu, odbio je da bude upućen u to da li je grupa ransomvare-a REvil odgovorna za nedavne sajber napade na Australijance.

„Neću tako da komentarišem operativna pitanja, ali ono što znamo… jeste da je to veoma organizovana kriminalna banda i da se nalazi u Rusiji“, rekao je Drajfus.

Premijer Entoni Albanez je ranije rekao da vlada čini sve što je u njenoj moći da ograniči uticaj hakovanja Medibanke i da je uspostavila telefonsku uslugu za pogođene klijente da traže pomoć i od vlade i od Medibanke.