SAD: Firme, koje rade za federalnu vladu, moraju jasno saopštiti uticaj na klimu

SAD: Firme, koje rade za federalnu vladu, moraju jasno saopštiti uticaj na klimu

Bajdenova administracija predložila je danas novo pravilo koje bi zahtevalo od saveznih izvođača da otkriju svoje emisije gasova staklene bašte i ulože napore da ograniče njihovo zagađenje. Pravilo takođe poziva kompanije da otkriju finansijske rizike sa kojima se suočavaju kao rezultat klimatskih promena u nastojanju da „ojačaju otpornost ranjivih saveznih lanaca snabdevanja“.

Pravilo bi zahtevalo da savezni izvođači dobijaju više od 7,5 miliona dolara u godišnjim ugovorima da javno podele koliko zagađenja gasovima staklene bašte proizvode svojim radom i upotrebom električne energije. Izvođači koji primaju manje od 7,5 miliona dolara godišnje bili bi izuzeti. Pošto se novi standardi primenjuju samo na savezne ugovore, oni se mogu uspostaviti bez odobrenja Kongresa.

Ovaj potez dolazi kada SEC odugovlači sa finaliziranjem novih mandata za otkrivanje klimatskih podataka kompanija. Savezna vlada kaže da je „najveći kupac robe i usluga na svetu“, tako da može da iskoristi svoju težinu da primora kompanije da brže deluju na klimatske promene.

Postoji dodatni sloj zahteva za „glavne“ izvođače koji zarađuju više od 50 miliona dolara godišnje. Oni bi takođe morali da obelodane „relevantne kategorije“ svog indirektnog zagađenja, nazvane u tehničkom smislu emisije obima 3, koje mogu uključivati zagađenje iz njihovih sopstvenih lanaca snabdevanja i od upotrebe njihovih proizvoda. Sagledavanje tog indirektnog zagađenja je ključno jer ono obično čini najveći deo ugljičnog otiska kompanije.

To je takođe učinilo da obelodanjivanje Obim 3 bude glavna prepreka u naporima SEC-a da izradi propise koji od kompanija zahtevaju da otkriju svoje emisije. SEC je predložio ta pravila još u martu i upravo je propustio oktobarski rok da ih finalizira nakon tehničkog kvara, odbijanja industrije i gomile javnih komentara na nacrt uredbe.

Prema novim smernicama koje je danas predložila Bajdenova administracija, glavni izvođači bi takođe morali da postave „naučno zasnovane“ ciljeve za smanjenje zagađenja koje izaziva klimatske promene. I morali bi da otkriju finansijske rizike vezane za klimu. Najveći savezni izvođači u 2021. su Lockheed Martin, Boeing, Pfizer i Moderna, navodi Bloomberg. Preko polovine glavnih saveznih izvođača već otkriva „informacije vezane za klimu“, prema podacima Bele kuće. Savezna vlada je potrošila preko 630 milijardi dolara na robu i usluge u poslednjoj fiskalnoj godini.

U decembru 2021., Džo Bajden je izdao izvršnu naredbu kojom se nalaže saveznoj vladi da postigne cilj nulte emisije iz svojih operacija i nabavki do 2050. To je uključivalo i cilj kupovine samo vozila sa nultom emisijom do 2035. i smanjenje emisija iz zgrada na pola do 2032. Od postavljanja tog cilja, potrošnja energije savezne vlade za zgrade i vozila opala je za 32 procenta, prema podacima Bele kuće.

Predlaganjem novog pravila za savezne izvođače danas počinje period za komentare od 60 dana. Javnost ima rok do 13. januara 2023. da podnese komentare pre nego što pravilo bude finalizovano.