Švedska neće dozvoliti postavljanje nuklearnog oružja na njenoj teritoriji

Švedska neće dozvoliti postavljanje nuklearnog oružja na njenoj teritoriji

Švedska neće dozvoliti NATO-u da postavi nuklearno oružje na njenom tlu, rekao je u petak lokalni ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom za lokalni novinski list TT, pojašnjavajući komentare koje je ranije ovog meseca dao ministar odbrane zemlje.

„I dalje je dugoročni stav Umerene partije“ da se zabrani nuklearno oružje na tlu Švedske, rekao je Bilstrom, objašnjavajući „nikada nismo nameravali da menjamo uslove za aplikacije koje je podnela prethodna vlada“. Predvođeni premijerom Ulfom Kristerssonom, Umjereni su preuzeli vlast u septembru nakon godina vladavine socijaldemokrata.

Vrhovni komandant oružanih snaga Mikael Bajden je prošle nedelje rekao novinarima da Švedska ne bi trebalo da „postavlja rezerve“ u pogledu upotrebe svoje teritorije od strane NATO-a pre nego što finalizuje pristupanje bloku, odbijajući da isključi mogućnost da bude domaćin nuklearnog oružja alijanse, pošto je obećao da će povećati vojnu potrošnju i udvostručiti broj vojnih obveznika u švedskoj vojsci. Njegove reči su izazvale negodovanje socijaldemokrata, koji su zahtevali objašnjenje zašto je nova vlada odustala od dogovora stranaka da neće imati atomsko oružje.

Dok je Bilstrom priznao da je Švedska podnela zahtev za članstvo u NATO bez preduslova i složio se da njegova zemlja prvo mora da bude odobrena za članstvo pre nego što kaže alijansi šta može, a šta ne može da uradi na svom tlu, on je odbacio kontroverzu kao buru u teacup, insistirajući da će Švedska krenuti stopama članica NATO-a Norveške i Danske u zabrani nuklearnog oružja.

Finski predsednik Sauli Niinisto dao je pojašnjenje slično Bilstromovom ranije ove nedelje, izjavljujući da Finska „nema nameru“ da ugosti NATO nuklearno oružje nakon što je premijerka Sana Marin sugerisala da je otvorena za tu mogućnost prošlog meseca.

Zahteve obe zemlje za ulazak u NATO ratifikovalo je 28 od 30 članica alijanse. Izvanredne su Mađarska i Turska. Budimpešta tvrdi da će njen parlament odobriti članstvo obe zemlje pre kraja godine, dok je Ankara ranije ovog meseca postavila ultimatum da Stokholm mora da dozvoli izručenje kurdskih osumnjičenih za terorizam.