SAD: Podaci o nižoj inflaciji potencijalna prekretnica

SAD: Podaci o nižoj inflaciji potencijalna prekretnica

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je Rojtersu u petak da je dobro videti najnovije podatke o inflaciji u SAD koji sugerišu da pritisci na rast popuštaju, ali je dodala da nije jasno da li je inflacija dostigla prekretnicu da nastavi da se kreće niže.

„Ne znam da li je ovo prekretnica“, rekla je Jelen u intervjuu u Nju Delhiju dan nakon što su u oktobru podaci američkog indeksa potrošačkih cena zabeležili najmanji porast od januara po godišnjoj stopi od 7,7 odsto.

„Nikada ne pravim više od jedne tačke podataka. To je jedna tačka podataka“, rekla je Jelen o izveštaju Ministarstva trgovine.

„Svakako je bilo lepo videti izveštaj o inflaciji koji je došao na niskoj strani očekivanja, a ne na visokoj strani i, znate, videli smo rane naznake duž cevovoda da bi inflacija mogla da se smanji“, dodala je ona.

Podaci o inflaciji u SAD pokazali su da je bazna inflacija, koja uklanja nestabilne cene hrane i energije, porasla za 0,3% tokom oktobra. Ovo je usporavanje u odnosu na prethodni mesec uprkos snažnijim dobitcima u troškovima zakupnine, uključujući rastuće stope na hipoteke.

„Jezgro je bilo mnogo niže nego što se očekivalo. I to je uprkos činjenici da i dalje dobijamo visoka očitavanja u skloništu“, rekla je ona kasnije novinarima.

Ona je rekla da će, iako su se cene zakupa stabilizovale, one još neko vreme nastaviti da vrše pritisak na osnovnu inflaciju zbog zaliha starijih ugovora o zakupu koji su pred obnavljanjem u znatno skupljem okruženju.

Ublažavanje problema u lancu snabdevanja doprinelo je smanjenju bazne inflacije, ali Jelen je rekla da „neće čitati previše u jednom mesecu“.

Jelen je u maju priznala da je pogrešila u vezi sa putanjom kojom će se inflacija kretati prošle godine, kada je još uvek predviđala da će ona biti „prelazna” i da će se smiriti kada se pandemijski napori umanjuju u ekonomiji. Umesto toga, problemi u lancu snabdevanja su i dalje nastavljeni usred velike potražnje, novog virusa COVID-19 i rata u Ukrajini koji je podstakao cene energije i hrane.