Japan se bori za ‘poslednju šansu’ kao glavni globalni proizvođač čipova

Japan se bori za ‘poslednju šansu’ kao glavni globalni proizvođač čipova

Japan ulaže skoro pola milijarde dolara u jačanje razvoja i proizvodnje poluprovodnika u pokušaju „poslednje šanse“ da zadrži svoju poziciju glavnog igrača na globalnoj tehnološkoj sceni, saopštila je vlada u petak.

Nova kompanija Rapidus, što na latinskom znači „brz“, radiće na razvoju poluprovodnika sledeće generacije ili „post-5G“, saopštilo je Ministarstvo privrede, trgovine i industrije.

Ovi napredni čipovi će omogućiti pametne uređaje i pametne gradove sa senzorima velike brzine i prenosom. Komponente moraju biti izuzetno tanke — samo delić dlake.

Napor od 70 milijardi jena (490 miliona dolara) uključivaće blisku saradnju sa glavnim saveznikom Japana, SAD, kako bi se okupili „najbolji i najpametniji“ iz obe nacije, navodi se u saopštenju ministarstva.

Japan se dugo ponosio time što je tehnološka moć, uključujući i proizvodnju čipsa, ali je ministarstvo u petak priznalo da je Japan zaostao 10 godina za globalnom konkurencijom, uključujući SAD, Južnu Koreju, Tajvan i neke evropske zemlje.

Sada je bila „poslednja šansa Japana“ da ostane igrač u sektoru, navodi se.

Nedavna zatvaranja u Kini u vezi sa pandemijom koronavirusa pokazala su zavisnost Japana od drugih zemalja u pogledu kompjuterskih čipova i drugih ključnih komponenti. Analitičari kažu da neizvesna budućnost američko-kineskih odnosa, koja bi mogla da ugrozi snabdevanje iz Kine, doprinosi rastućoj zabrinutosti.

Ali promena će potrajati. Japan ima za cilj masovnu proizvodnju čipsa do kasnih 2020-ih, ili u roku od nekoliko godina, saopštilo je ministarstvo.

Oni koji učestvuju u Rapidusu su proizvođač automobila Toiota Motor Corp., proizvođači elektronike Soni Group Corp. i NEC Corp., zajedno sa SoftBank Corp., Nippon Telegraph and Telephone Corp., Denso Corp. i Kiokia.

Svaka kompanija ulaže milijardu jena (7 miliona dolara) pored subvencija japanske vlade. Osma kompanija, MUFG banka, ulaže 300 miliona jena (2 miliona dolara) u Rapidus.

Očekuje se da će čipovi sledeće generacije biti ključni za veštačku inteligenciju i automatizovane sisteme vožnje. Ulaganje u takvu tehnologiju dovešće do radnih mesta i rasta, saopštila je japanska vlada.