F1: Džou se nada da će se VN Kine održati 2023

F1: Džou se nada da će se VN Kine održati 2023

Jedini kineski vozač Formule jedan Guanju Džou rekao je u četvrtak da i dalje postoje dobre šanse da se njegova domaća Velika nagrada održi 2023. uprkos strogim merama za suzbijanje COVID-19.

Njegove primedbe usledile su nakon što je izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenikali rekao da trka ostaje pod sumnjom zbog strožih mera u kineskim gradovima kako bi se sprečilo dalje prenošenje koronavirusa.

„Iako situacija sa COVID-om u Kini ostaje problem i nije izvesno da ćemo se takmičiti tamo 2023. godine, mi nastavljamo da pratimo situaciju“, rekao je Domenikali analitičarima u razgovoru o zaradi u trećem kvartalu Liberti Media prošle nedelje.

Velika nagrada Kine u Šangaju trebalo bi da se održi 16. aprila kao četvrta trka u kalendaru od 24 kruga za narednu godinu, što će označiti povratak u Kinu nakon tri godine odsustva.

Džou, 23, koji je ove godine debitovao u F1 i kojem je Alfa Romeo produžio ugovor, rekao je da i dalje očekuje da će se događaj održati.

„Mislim da ćemo u aprilu morati da vidimo (situaciju sa COVID-om). Još uvek postoje dobre šanse da se to dogodi“, rekao je on novinarima uoči Velike nagrade Sao Paula ovog vikenda.

„Postoji znak pitanja da li će se to dogoditi u aprilu ili kasnije tokom godine, moraćemo da vidimo“, rekao je Džou, napominjući da bi trka kod kuće bila jedna od najposebnijih u njegovoj karijeri.

Sa dve trke do kraja 2022. Džou je 18. u šampionatu sa šest bodova. Njegov timski kolega Valteri Botas postigao je 47 bodova.

„Imao sam uspone i padove, ali sam prilično srećan jer sam uspeo da postignem cilj koji sam postavio – za sebe i za tim“, rekao je on.