Ukrajinski farmeri se okreću paketima žitarica koje su isporučili UN

Ukrajinski farmeri se okreću paketima žitarica koje su isporučili UN

KIJEV – Ukrajina je saopštila da joj možda nedostaje do 15 miliona tona redovnog kapaciteta za skladištenje žitarica ove sezone za skladištenje svojih 60 miliona do 65 miliona tona žetve žitarica i uljarica nakon što je veliki broj silosa uništen ili oštećen tokom neprijateljstava, prenosi Rojters.

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) kaže da je obezbedila preko 30.000 vreća koje će pomoći da se smanji deficit skladišta za 6 miliona tona. Preko 7.500 kesa je već dobilo 356 farmi.

Skoro 1.500 farmi širom Ukrajine dobijaju rukave. Svaki od njih može da zadrži oko 200 tona žitarica do devet meseci.

Rukave, koji su dugi 60 metara (197 stopa) i široki 2,7 metara (8,9 stopa), utovaruje mašina koja polako rasteže vreću po zemlji dok sipa žito koje dolazi iz posebne prikolice.

Lokalne cene žitarica su pale nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, a ukrajinski farmeri kažu da se suočavaju sa poteškoćama u izvozu i visokim troškovima zbog nestanka struje nakon ruskih raketnih i dronova napada na energetske objekte.

„Pokušavamo da ohrabrimo (farmere) da zadrže žito i čekaju bolju cenu… Ovo je važno za njihovu ekonomiju, potreban im je novac“, rekla je portparol FAO-a u Ukrajini Viktorija Mihalčuk.

Volodimir Cehmister, koji obrađuje 2.000 hektara (4.940 hektara) zemlje u Kijevskoj oblasti, rekao je da preuzima 76 vreća za skladištenje kukuruza, jer su ga niske tržišne cene terale da čeka.

„U ovo vreme prethodnih godina, mi bismo u potpunosti prodali (naše useve), ali danas još uvek veoma visok procenat naše proizvodnje nije prodat… Prošlogodišnji rod još uvek nije prodat“, rekao je on.

Ljudmila Martinjuk, direktorka druge farme Kivshovata Agro, koja obrađuje 2.300 hektara (5.680 hektara) zemlje u Kijevskoj oblasti, ponovila je ova osećanja dok je sakupljala 39 vreća za skladištenje kukuruza.

„Cene dizela, benzina i rezervnih delova su rasle, dok su cene naših proizvoda, pšenice, kukuruza, značajno smanjene“, rekla je ona.