Lula: Zalaganje Bolsonara za vojnu reviziju glasačkih mašina „žalosno“

Lula: Zalaganje Bolsonara za vojnu reviziju glasačkih mašina „žalosno“

BRAZILIJA – Novoizabrani brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je u četvrtak odlazećeg predsednika Žaira Bolsonara zbog uključivanja oružanih snaga u reviziju elektronskog glasačkog sistema u zemlji, za koji sadašnji predsednik kaže da je bez dokaza podložan prevari, piše Rojters.

Lula, koji je za dlaku pobedio Bolsonara prošlog meseca, rekao je da je pritisak da se objavi izveštaj bio „ponižavajući” i „žalosni” za vojsku, kojoj je ustavom zabranjeno da se bavi politikom.

„Predsednik, koji je vrhovni komandant oružanih snaga, nije imao pravo da ih uključuje u formiranje komisije za istraživanje elektronskih glasačkih mašina“, rekao je Lula u govoru savezničkim poslanicima u prestonici Braziliji.

Lula je rekao da je na civilnom društvu, zajedno sa političkim partijama i Kongresom da sprovedu takav monitoring.

Lider levičara, koji je preuzeo dužnost 1. januara, rekao je da bi Bolsonaro trebalo da se izvini brazilskom društvu i oružanim snagama što je naterao vojsku da izda „izveštaj koji ne kaže ništa, ništa, apsolutno ništa od onoga što je on toliko dugo naplaćivao“.

Bolsonaro je prošle godine zatražio vojnu reviziju da bi naterao vojsku da identifikuje probleme sa sistemom glasanja za koji je tvrdio da je – bez dokaza – podložan prevari.

Bolsonaro, političar krajnje desnice koji je nekada služio kao vojni kapetan, više puta je bez dokaza tvrdio da je sistem elektronskog glasanja ranjiv. Nije priznao poraz, ali je dozvolio da počne tranzicija ka Lulinoj vladi.

Iako u izveštaju oružanih snaga o bezbednosti elektronskih glasačkih mašina, objavljenom u sredu, nisu pronađeni konkretni problemi, navodi se da postoje ranjivosti u kompjuterskom kodu koje bi potencijalno mogle da se iskoriste.

To otkriće može poslužiti kao osnova za mali, ali posvećen protestni pokret među Bolsonarovim pristalicama koji odbijaju da prihvate Lulinu pobedu i traže od oružanih snaga da intervenišu.

Ministarstvo odbrane je u četvrtak ponovilo da, iako se u izveštaju ukazuje da nema nedoslednosti između glasačkih mašina koje su pregledali vojnici i zvaničnih rezultata koje je objavila nacionalna izborna vlast, ne može isključiti mogućnost prevare.

„Nije moguće garantovati da programi koji se izvršavaju u elektronskim glasačkim mašinama ne sadrže zlonamerne unose koji menjaju njihovo funkcionisanje“, navodi se u saopštenju vojske.