FIFA odbila zahtev Danske da nosi majice sa porukom o ljudskim pravima

FIFA odbila zahtev Danske da nosi majice sa porukom o ljudskim pravima

Danska fudbalska asocijacija (DBU) saopštila je u četvrtak da je FIFA odbila zahtev Danske da trenira na Svetskom prvenstvu u majicama sa natpisom „ljudska prava za sve“, preneo je Rojters.

DBU je 2021. saopštio da će njihova dva sponzora kompleta za obuku napraviti mesta za poruke koje su kritične prema Kataru, dok će istovremeno smanjiti broj putovanja u zemlju kako bi izbegli komercijalne aktivnosti koje promovišu događaje domaćina Svetskog prvenstva.

Katar se našao pod intenzivnim pritiskom zbog svog tretmana prema stranim radnicima i restriktivnih socijalnih zakona, što je dovelo do toga da mnogi timovi učesnice izraze zabrinutost. Zemlja je demantovala tvrdnje da su radnici eksploatisani.

„Danas smo dobili poruku od FIFA-e da su dresovi u kojima su naši igrači trebalo da treniraju, gde bi na stomaku (majice) pisalo ‘ljudska prava za sve’, odbijeni iz tehničkih razloga, što je žalosno. “, rekao je izvršni direktor DBU Jakob Jensen za novinsku agenciju Ritzau.

FIFA je odbila da komentariše. Njena pravila propisuju da oprema tima ne sme imati političke, verske ili lične slogane, izjave ili slike.

„Verujemo da je poruka „ljudska prava za sve“ univerzalna i nije politički poziv, već nešto što svako može da podrži“, rekao je Džensen.

FIFA je ovog meseca pisala timovima Svetskog prvenstva u kojima ih je pozvala da se fokusiraju na fudbal u Kataru i ne dozvole da se sport uvlači u ideološka ili politička pitanja.

Proizvođač kompleta Hummel rekao je u septembru da je ublažio detalje o dresovima Danske na Svetskom prvenstvu i objavio crni dres u znak protesta protiv katarskog rekorda ljudskih prava uoči turnira.

Prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu Danska igra protiv Tunisa u Grupi D 22. novembra.