SAD i EU planiraju da objave mapu puta za veštačku inteligenciju

SAD i EU planiraju da objave mapu puta za veštačku inteligenciju

Sjedinjene Države i Evropska unija planiraju da objave novu mapu puta za veštačku inteligenciju koja daje prioritet bezbednosti i upravljanju rizicima na sledećem sastanku njihovog zajedničkog trgovinskog i tehnološkog saveta, rekao je u četvrtak visoki američki zvaničnik.

Marisa Lago, podsekretar za međunarodnu trgovinu, rekla je na događaju čiji je domaćin bila Privredna komora SAD da će dokument biti objavljen na sledećem ministarskom sastanku Saveta za trgovinu i tehnologiju SAD-EU, 5. decembra.

„Mislimo da je ovo zajednički prioritet koji će rasti u obimu kako nove AI aplikacije budu postale onlajn i pošto autoritarniji režimi zauzimaju veoma drugačiji pristup pitanjima bezbednosti i upravljanja rizikom“, rekla je ona.

Lago je rekao da zvaničnici SAD i EU smatraju da će dokument biti sastavni deo obezbeđivanja da se nove tehnologije primenjuju u skladu sa zajedničkim demokratskim vrednostima i principima slobodnog tržišta.

Takođe bi trebalo da pomogne da se mala i srednja preduzeća u SAD i EU ne izvuku iz novih digitalnih tržišta.

Američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo sastala se u sredu virtuelno sa izvršnom potpredsednicom Evropske komisije Margret Vestager kako bi razgovarala o radu TTC-a, sa fokusom na pitanja kao što su veštačka inteligencija, poluprovodnici i usluge informaciono-komunikacionih tehnologija, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Strategija nacionalne bezbednosti američkog predsednika Džoa Bajdena bila je usmerena na Kinu, nazivajući je najvećim izazovom globalnom poretku i naglašavajući potrebu za bliskom saradnjom sa saveznicima kako bi se zaustavio njegov uspon.