SAD će preneti PVO sisteme Havk u Ukrajinu

SAD će preneti PVO sisteme Havk u Ukrajinu

Sjedinjene Države će u četvrtak objaviti dodelu još jednog paketa vojne pomoći Ukrajini, najavio je na brifingu Džejk Saliven, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, prenosi „Evropska istina“.

„SAD će danas objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati važnu opremu za PVO, kao što su rakete Havk za sisteme PVO, kao i četiri sistema Avenger opremljena raketama Stinger“, rekao je Saliven.

Bajdenov savetnik je pojasnio da će novi paket pomoći dopuniti ostalu opremu protivvazdušne odbrane koju su Ukrajini već dali američki saveznici.

„Prošle nedelje, kada sam bio u Kijevu, imao sam priliku da direktno razgovaram sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i njegovim timom na terenu šta je tačno Ukrajini potrebno da bi imala najjaču moguću poziciju na bojnom polju. Jačanje protivvazdušne odbrane igra suštinsku ulogu. za Ukrajinu u pozadini ruske upotrebe krstarećih raketa i iranskih dronova za napade na kritičnu civilnu infrastrukturu“, dodao je on.

Poslednji put SAD su najavile paket vojne pomoći Ukrajini krajem oktobra. Uključuje municiju za sisteme HIMARS, precizne artiljerijske granate, sisteme za daljinske mine, oklopna vozila HMMVV i municiju za malokalibarsko oružje za ukupno 275 miliona dolara.

Podsetimo, prošle nedelje je ministar odbrane Aleksij Reznikov saopštio „dobre vesti“ u kontekstu vojne pomoći SAD Ukrajini.

Pogledajte i izveštaj „Evropske istine“ iz Salivanove posete Ukrajini: „SAD su se složile da to treba smatrati pobedom Ukrajine.