Sudija neće blokirati imenovanje nadzora Trampove organizacije

Sudija neće blokirati imenovanje nadzora Trampove organizacije

NjUJORK – Kompanija bivšeg predsednika Donalda Trampa ne može da izbegne nadzor nezavisnog posmatrača dok se žali na odluku suda da zahteva spoljni nadzor, presudio je u sredu sudija apelacionog suda u Njujorku, prenosi AP.

Angela Mazzarelli, saradnica u državnom žalbenom sudu srednjeg nivoa, odbacila je zahtev Trampove organizacije za odlaganjem – pravni mehanizam koji bi zaustavio zahtev za praćenje dok se podnese žalba.

Mazareli je rekao da će kompletno veće žalbenih sudija pozabaviti to pitanjem na ročištu 28. novembra.

U međuvremenu, sudija sa Menhetna Artur Engoron može slobodno da imenuje nadzornika i da tu osobu stavi na posao kako bi nadgledao Trampovo ogromno carstvo nekretnina, ograničavajući mogućnost kompanije da slobodno sklapa poslove, prodaje imovinu i menja svoju korporativnu strukturu. Engoron je nagovestio da bi mogao da izabere monitor već sledeće nedelje.

Advokati Trampove organizacije podneli su u ponedeljak dokumentaciju kojom osporavaju prošlonedeljnu odluku Engorona da imenuje nezavisnog posmatrača koji će nadgledati poslovanje kompanije – nadzor je tražila kancelarija glavnog tužioca Njujorka dok je tužila Trampa i njegovu kompaniju za prevaru.

Advokati Trampove organizacije tvrde da je Engoron prekoračio svoje granice i da je njegova odluka da imenuje posmatrača tokom građanskog postupka protiv državnog tužioca Leticije Džejms stavila „neposredno i nezakonito ograničenje predrasude” na ono što su rekli da je u imovini od skoro 5 milijardi dolara.

Poruke u kojima se traži komentar ostavljene su advokatima kompanije.

Engoron je u četvrtak odredio rok za advokate iz Džejmsove kancelarije i Trampove organizacije da svaki podnesu listu od najviše tri kandidata za posmatrače. Nakon toga, rekao je Engoron, stranke će imati pet dana da komentarišu kandidate druge strane pre nego što on donese svoj izbor.

Mazzareli je donela svoju odluku nakon hitnog saslušanja u sredu na kojem je čula argumente advokata kompanije i Džejmsove kancelarije.

Džejmsova tužba, rezultat trogodišnje istrage, navodi da su Tramp i Trampova organizacija doveli banke i druge u zabludu o vrednosti vredne imovine, uključujući terene za golf i hotele koji nose njegovo ime.

Džejms, demokrata, traži 250 miliona dolara i trajnu zabranu Trampu, republikancu, da posluje u državi.

Džejmsova kancelarija je tražila nezavisnog posmatrača nakon što je saopštila da je pronašla dokaze koji pokazuju da kompanija preduzima korake da izbegne potencijalne kazne iz tužbe, kao što je inkorporiranje novog entiteta sa sličnim imenom – Trump Organization LLC – u septembru, neposredno pre nego što je tužba pokrenuta. podneo.

Engoron je zabranio Trampovu organizaciju da prodaje ili prenosi bilo kakvu nenovčanu imovinu bez prethodnog obaveštenja suda i Džejmsove kancelarije 14 dana. Nadzornik koji će biti imenovan biće zadužen da obezbedi usklađenost kompanije i odmah će prijaviti svako kršenje sudu i advokatima za obe strane.

Trampova organizacija takođe mora da odobri nadzorniku pristup svojim finansijskim izveštajima, procenama imovine i drugim obelodanjivanjem, mora da pruži potpun i tačan opis strukture kompanije i mora da obavesti monitora najmanje 30 dana o svakom potencijalnom restrukturiranju, refinansiranju ili prodaji imovine , rekao je Engoron.