SAD: Više obolelih, 1 mrtav od trovanja vezanog za meso

SAD: Više obolelih, 1 mrtav od trovanja vezanog za meso

Više osoba razbolelo se nakon trovanja hranom povezanog sa delikatesnim mesom i sirom, uključujući jednu koja je umrla, saopštili su u sredu američki zdravstveni zvaničnici, prenosi AP.

Od 16 obolelih, većina je hospitalizovana, a kod jedne osobe je došlo do gubitka trudnoće, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Mnogi su prijavili da su jeli meso ili sir sa tezgi gde su istražitelji otkrili listeriju u otvorenim pakovanjima narezanog mesa iu okolini. Bakterija je pronađena na dve lokacije NetCost Marketa u Njujorku, ali zdravstveni zvaničnici su rekli da to verovatno nije jedini izvor izbijanja listerije jer neki bolesni ljudi nisu kupovali u prodavnici.

NetCost nije odmah odgovorio na e-poruku za komentar.

Oni koji su oboleli bili su iz Njujorka, Merilenda, Masačusetsa, Ilinoisa, Nju Džersija i Kalifornije. Smrt je prijavljena u Merilendu, saopštio je CDC.

Jedanaest od onih koji su se razboleli su poreklom iz istočne Evrope ili govore ruski, a istražitelji pokušavaju da otkriju zašto.

Listeria je uporna klica koje je teško ukloniti sa površina i opreme. Simptomi trovanja listerijom uključuju groznicu, bolove u mišićima, mučninu i dijareju. Posebno je opasan za starije osobe, trudnice i one sa oslabljenim imunološkim sistemom.