Ukrajina: Dalji nestanci struje mogu smanjiti BDP za 39%

Ukrajina: Dalji nestanci struje mogu smanjiti BDP za 39%

Ukrajinski BDP, koji beleži kritično niske brojke usred rata koji je u toku, će pasti još više – za 39% tokom godine, ako sistemski nestanci struje usled ruskog granatiranja budu preovladavali još najmanje nekoliko nedelja, izjavila je Julija Sviridenko, prva potpredsednica vlade, ministarka ekonomije.

„Prema našim proračunima, ako se nestanci struje nastave u narednih nekoliko nedelja, BDP Ukrajine će se još više smanjiti – za 39 odsto“, rekla je šefica Ministarstva ekonomije.

Ona je naglasila da nestanci struje pogađaju ne samo domaćinstva, već i firme i kompanije koje su prinuđene da obustave rad.

Ukrajinska privreda je već stradala kao posledica rata zbog okupacije pojedinih teritorija Ukrajine, gde se nalaze metalurška i druga velika preduzeća, kao i uništavanja infrastrukture, odliva radne snage i kapitala i mnogih drugih faktora. Pored toga, lanci snabdevanja su ozbiljno poremećeni.

„Ako se na listu doda još problema sa uništenim elektroenergetskim mrežama, naš BDP će još više pasti“, primetila je Sviridenko tokom posete Vašingtonu.

Da bi se problem rešio ili bar ublažile njegove implikacije, ministar smatra da je neophodno, pre svega, brzo obnoviti oštećenu infrastrukturu. Pored toga, prelazak preduzeća na alternativne izvore energije može odigrati svoju ulogu. Kao primer je navela veliki broj benzinskih pumpi koje koriste generatore struje tokom nestanka struje.

Prema poslednjim procenama MMF-a, objavljenim krajem oktobra, procenjeno je da će ukrajinski BDP na kraju ove godine opasti za 35 odsto.