Volstrit: Akcije naglo padaju

Volstrit: Akcije naglo padaju

NjUJORK (AP) — Akcije su u sredu naglo pale pošto je nelagodnost rasplamsala u dalekim delovima finansijskih tržišta, a Volstrit je vratio veliki deo dobitaka koji je ostvario na skupu uoči dana izbora, prenosi Asošijeted pres.

S&P 500 je izgubio 2,1%, ili 79,54 poena, na 3.748,57 i izbrisao je većinu svog dobitka iz onoga što je bio trodnevni pobednički niz. Dov Jones Industrial Average pao je 646,89 poena, ili 2%, na 32.513,94, dok je Nasdak kompozit oslabio 263,02, ili 2,5%, na 10.353,17.

Nekoliko izvora razočarenja je bilo iza pada. Zabrinutost je porasla zbog mogućeg prelivanja na druga tržišta od najnovije krize poverenja u kripto industriji, gde cene ponovo padaju, dok je serija loših izveštaja o profitu velikih kompanija poput The Valt Disnei Co. takođe naštetila akcijama. Još uvek postoji neizvesnost oko toga da li će izbori u utorak rezultirati Kongresom koji bi sprečio vrste širokih ekonomskih promena koje čine Volstrit nervoznim

Iznad svega toga je izveštaj zakazan za četvrtak, kada će američka vlada pokazati koliko je inflacija bila loša širom zemlje. To čitanje će verovatno imati veliki uticaj na to koliko dalje Federalne rezerve povećavaju kamatne stope da bi inflaciju stavile pod kontrolu. Strahovi od takvih porasta bili su daleko dominantna sila koja potresa Volstrit ove godine.

„Ovo je kao maraton i mi smo u njegovom ranom delu“, rekao je Sameer Samana, viši strateg globalnog tržišta u Vells Fargo Investment Institutu.

Federalne rezerve su već podigle svoju ključnu prekonoćnu kamatnu stopu do raspona od 3,75% do 4%, što je skoro nula u martu, a sve veći broj investitora očekuje da će ona dostići 5% sledeće godine.

Poskupljujući ljudima i kompanijama pozajmljivanje novca, Fed namerno usporava ekonomiju i tržište rada u nadi da će zaustaviti inflaciju blizu najvišeg nivoa u poslednje četiri decenije. Ali Fed preti da stvori recesiju ako ode predaleko, a visoke stope u međuvremenu snize cene akcija i svih vrsta investicija.

Kriptovalute su osetile neke od najgorih bolova od udarca Fed-a kada su se udaljile od rekordno niskih kamatnih stopa uspostavljenih tokom recesije pandemije. Bitkoin je u sredu još više pao, ispod 15.900 dolara u odnosu na rekord od skoro 69.000 dolara koji je postavljen prošle godine. Pao je za više od 14% tokom prošlog dana.

Ovaj najnoviji pad za kriptovalute, uključujući pad od 17% za ethereum, dolazi usred zabrinutosti oko finansijske snage jedne od najvećih trgovinskih berzi u industriji, FTKS. Mega igrač u industriji, Binance, rekao je kasno u sredu da odustaje od dogovora o kupovini svog problematičnog rivala, kome je bilo potrebno spasavanje nakon što su korisnici počeli da se bore da izvuku svoj novac.

Binance je rekao da je napravio ovaj potez nakon što je obavio dužnu pažnju i pogledao FTKS-ove računovodstvene knjige, a takođe je naveo izveštaje o tome kako je FTKS upravljao sredstvima svojih klijenata.

Ranije u toku dana, pre nego što je Binance rekao da odbacuje dogovor, njegov izvršni direktor je rekao da „padanje FTKS-a nije dobro ni za koga u industriji“.

„Ne gledajte na to kao na ’pobedu za nas‘“, rekao je Čangpeng Džao, koji ima inicijale CZ, u pismu zaposlenima Binance-a koje je objavio na Tviteru. „Poverenje korisnika je ozbiljno poljuljano. Regulatori će još više kontrolisati razmenu.“

Akcije kompanija ugrađenih u kripto ekonomiju takođe su nastavile da tonu. Robinhood Markets je izgubio još 13,8% i pao je za 31,6% do sada ove nedelje. Coinbase Global je pao za 9,5% da bi doveo pad za nedelju na 21,8%

Na drugom mestu na Volstritu, Dizni je potonuo 13,2% za najveći gubitak u S&P 500 nakon što je objavio rezultate za poslednji kvartal koji su bili daleko ispod očekivanja analitičara.

Meta Platforms, matična Facebook-a, bila je jedna od retkih svetlih tačaka za investitore u sredu. Porastao je za 5,2% nakon što je rekao da će smanjiti troškove otpuštanjem 11.000, ili oko 13% svoje radne snage, jer se bori sa smanjenim prihodima i širim problemima tehnološke industrije. Ipak, i dalje je pao za skoro 70% u odnosu na prethodnu godinu.

Prinos na 10-godišnji trezor, koji pomaže u određivanju stopa za hipoteke i druge kredite, pao je na 4,08% sa 4,13% kasno u utorak. Dvogodišnji prinos, koji ima tendenciju da bliže prati očekivanja za akciju Fed-a, pao je na 4,60% sa 4,66%.