NASA odlaže sledeći pokušaj lansiranja rakete na Mesecu

NASA odlaže sledeći pokušaj lansiranja rakete na Mesecu

NASA će pričvrstiti svoju veliku raketu za mlade mesece na lansirnoj rampi kako bi savladala uragan za koji se očekuje da će pogoditi u blizini Kejp Kanaverala na Floridi, a njegovo ciljano vreme poletanja sledeće nedelje je odloženo za dva dana, saopštila je agencija u ponedeljak, prenosi Rojters.

Svemirski centar Kenedi nalazi se blizu sredine 240 milja deonice atlantske obale Floride, a prognostičari kažu da će tropska oluja Nikol najverovatnije pogoditi taj predeo u sredu uveče ili rano u četvrtak kao uragan kategorije 1.

Od utorka uveče, Nikol je imala maksimalne trajne vetrove od 100 km/h i dobijala snagu dok je krenula ka severnim Bahamima na putu za Floridu, izvestio je Nacionalni centar za uragane sa sedištem u Majamiju.

Uragan kategorije 1 ima najveće trajne vetrove od 119-153 km/h.

NASA-ina raketa nove generacije, visoka 32 sprata, izbačena je na svoju lansirnu rampu prošle nedelje, što bi bio treći pokušaj da se podigne sa zemlje za njen inauguracioni let bez posade do Meseca i nazad.

Let, koji označava prvu misiju NASA-inog ambicioznog novog programa istraživanja Meseca Artemis, bio je postavljen za poletanje sledećeg ponedeljka.

Nikolin pristup je podstakao NASA-u da odloži taj period lansiranja za najmanje dva dana, do srede, 16. novembra, dajući radnicima dodatno vreme da se brinu o porodicama i domovima pre oluje i da pripreme raketu za let posle.

NASA je saopštila da će zadržati raketu Space Launch Sistem (SLS) i kapsulu Orion privezane za lansirnu platformu kroz oluju, umesto da pokušava da vrati letelicu nazad u njen hangar – skoro 12-časovni poduhvat koji nosi dodatne rizike.

Ako bi se džinovski traktor guseničar koji je koristio za transport rakete do i iz njenog hangara pokvario, svemirska letelica bi mogla da ostane ranjivija, rekao je Mark Burger, oficir za vremenske prilike za lansiranje američke svemirske stanice u Kejpu.

„Moglo bi da prođe mnogo sati ležanja na guseničaru izloženom silama vetra, a to bi bio apsolutno najgori scenario“, rekao je Burger za Rojters.

Raketa je napravljena da izdrži izlaganje jakim kišama i vetrovima do 85 milja na sat, prema gornjoj prognozi za Kejp, saopštila je NASA.

U pripremi za oluju, timovi su isključili sisteme svemirske letelice i preduzeli mere da obezbede raketu i drugu opremu na lokaciji. Dodeljen je tim za „izvoz“ koji će boraviti u kompleksu i pratiti uslove tokom nevremena.

Dva prethodna pokušaja lansiranja Artemis I 29. avgusta i 3. septembra prekinuta su zbog tehničkih problema, a raketa je vraćena u svoj hangar zbog uragana Ian.

Ako Artemis I sleti sa zemlje 16. novembra, tokom dvosatnog lansirnog prozora koji se otvara u 01:00 EST (0600 GMT), kapsula Orion bi se vratila na Zemlju da bi se srušila 11. decembra, saopštila je NASA. Datum pokretanja rezervne kopije određen je za 19. novembar.