U Luksemburgu je zamrznuto 5,5 milijardi evra imovine Ruske Federacije

U Luksemburgu je zamrznuto 5,5 milijardi evra imovine Ruske Federacije

Kako je u utorak saopštio ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn, ukupan iznos ruske imovine koja je zamrznuta u zemlji usled sankcija EU iznosi 5,5 milijardi evra, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na RTL.

U više od sat vremena dugom govoru u parlamentu, posvećenom spoljnopolitičkim pitanjima, Aselborn je uglavnom govorio o ratu Rusije protiv Ukrajine.

On je napomenuo da je Luksemburg pružio vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 72 miliona evra, što je 16 odsto odbrambenog budžeta zemlje.

„Ne možemo jednostavno gledati kako Rusija zanemaruje međunarodno pravo, Ženevske konvencije i ljudska prava na našim granicama i izaziva toliku patnju. Oni koji to ne vide i vjeruju Putinovoj lažljivoj propagandi još nisu shvatili da je riječ o više od sukoba između dve zemlje“, naglasio je šef luksemburškog ministarstva spoljnih poslova.

On je dodao da bi povećanjem ruskih napada na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, još više Ukrajinaca moglo da postane izbeglice u Evropi, tako da Luksemburg treba da bude spreman na to.

U junu je postalo poznato da je Luksemburg zamrznuo imovinu u vrednosti od skoro 4,3 milijarde evra u vezi sa sankcijama EU kao odgovorom na invaziju Rusije na Ukrajinu.

Luksemburg, gde se nalazi 125 međunarodnih banaka, jedan je od najznačajnijih međunarodnih finansijskih centara i najveći evropski centar za trgovinu investicionim fondovima.