Erdogan očekuje napredak u borbi protiv terorizma od Švedske pre sledećeg sastanka u decembru

Erdogan očekuje napredak u borbi protiv terorizma od Švedske pre sledećeg sastanka u decembru

Lideri Turske i Švedske dogovorili su se da se sastanu u Stokholmu u decembru kako bi ponovo razgovarali o napretku švedske strane u ispunjavanju sporazuma o pridruživanju Severnoatlantskom savezu.

Kako prenosi „Evropska istina” pozivajući se na SVT, to je rekao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posle sastanka sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u utorak u Ankari.

Erdogan je rekao da pozdravlja izjave nove švedske vlade u kontekstu borbe protiv terorizma, ali je istovremeno ponovio zahteve da Stokholm daje savete kurdskim organizacijama koje Turska smatra terorističkim.

„Želimo da Švedska podrži bezbednosne interese Turske… Želimo da vidimo više pozitivnih signala na sledećem sastanku“, naglasio je turski lider na konferenciji za novinare.

On je, između ostalog, pomenuo zahtev Švedskoj za izručenje osoba za koje Turska smatra da su umešane u terorizam. Švedska strana je već izručila četiri osobe, ali postoji još jedna osoba koja se još nalazi u Švedskoj, tvrdi Erdogan.

Zauzvrat, švedski premijer je uverio da promena vlasti neće uticati na proces pristupanja Švedske NATO-u i da je spreman da promoviše članstvo u odbrambenom savezu.

„Možemo bliže da sarađujemo. Zajedno možemo učiniti više da naše zemlje i regioni budu bezbedniji. Naša poruka je jasna. Švedska razume da Turska vodi krvavu borbu protiv terorista PKK (Kurdistanska radnička partija)“, rekao je Kristersson.

Podsetimo, šef švedskog ministarstva spoljnih poslova Tobijas Bjerstrem rekao je da se nova vlada distancira od kurdske milicije u Siriji, IPG, i njenog političkog ogranka, partije PID, koju Turska smatra terorističkom.

Ranije je saopšteno da Turska verovatno neće potpisati kandidaturu Švedske za članstvo u NATO pre kraja godine, a male su šanse da se to dogodi pre izbora sledeće godine.