Kalifornija: Njusom spreman je da osvoji drugi mandat kao guverner

Kalifornija: Njusom spreman je da osvoji drugi mandat kao guverner

Uspavana trka Kalifornije za guvernera se završava u utorak, a aktuelni demokratski predsednik Gevin Njusom je veliki favorit za osvajanje drugog mandata u najmnogoljudnijoj državi u državi, platforma koja bi ga mogla dovesti do predsedničke kandidature.

Njusom je preživeo pokušaj opoziva prošle godine zbog kritičara njegovog postupanja sa pandemijom. Više od 60% glasalo je za njegovo zadržavanje na funkciji, a taj snažan pojam je uplašio sve poznate republikanske kandidate sa ovogodišnjih izbora.

Njusom jedva da je vodio kampanju, umesto toga koristio je neke od desetina miliona dolara na svom računu za kampanju da plati oglase u drugim državama o kontroli oružja, pravima na abortus i drugim pitanjima kao deo svog pokušaja da preoblikuje poruku nacionalne Demokratske partije.

On želi da demokrate budu agresivnije, verujući da su politički narativ ustupili republikancima. To je strategija koja mu je donela mnogo medijskog izveštavanja i povećala spekulacije da planira da se kandiduje za predsednika.

„On je već prošao pored svog reizabranog. Fokusiran je na to da bude lider svoje stranke na nacionalnom nivou i da se pozicionira za kandidaturu za Belu kuću“, rekao je Rob Stutzman, republikanski politički konsultant iz Kalifornije.

Njusom je stalno poricao da planira da se kandiduje za predsednika, rekavši da podržava predsednika Džoa Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris, kalifornijsku koleginicu i dobrog prijatelja. Tokom jedine debate u kampanji prošlog meseca, Njusom je obećao da će služiti puni četvorogodišnji mandat ako bude ponovo izabran.

Ali Njusomov protivnik, malo poznati republikanski državni senator Brian Dahle, ne prihvata to.

„Svi znate da se kandiduje za predsednika Sjedinjenih Država. Očigledno je”, rekao je Dahle novinarima nakon debate. „On nije fokusiran na Kaliforniju. A Kalifornijci pate.“

Za Dahlea, bilo je malo političkog rizika da se kandiduje za guvernera jer nije morao da odustane od svog mesta, koje pokriva retko naseljen severozapadni ugao države. Ali on se borio da dobije donacije u godini kada su republikanski donatori više fokusirani na konkurentne trke u Kaliforniji u američkom domu, što će pomoći da se utvrdi koja stranka kontroliše Kongres.

Dahle je prikupio manje od milion dolara, što ga je onemogućilo da pokrene efikasnu kampanju širom države da bi se predstavio biračima. Morao je da se osloni na društvene medije i tradicionalnu medijsku pokrivenost. Poslednje nedelje kampanje proveo je vozeći polu kamion po državi sa velikim transparentom kampanje.

„Posrednici moći stoje iza Gevina Njusoma, i većina ljudi misli da je ovo duga šansa“, rekao je Dahle prošlog meseca. „Ovo je teška država za republikance.

Nedostatak Njusomove kampanje verovatno neće uticati na ishod njegove trke, ali bi mogao da utiče na demokrate koji se kandiduju za mesta u državnom zakonodavstvu. Endrju Akosta, politički konsultant iz demokratske Kalifornije, primetio je slično okruženje 2014. godine, kada tadašnji demokratski guverner Džeri Braun nije vodio kampanju i dobio 60% glasova da bi osvojio drugi mandat, ali su demokrate izgubile neka mesta u zakonodavstvu.

„Trka guvernera je odlučena. Postoje i druge trke u Kaliforniji koje se osporavaju, trke demokrata protiv republikanaca, biće zanimljivo videti kako se neki od ovih demokrata fer u državi u kojoj bi guverner mogao ponovo da dobije 60 odsto glasova“, rekao je Akosta.

Njusom je proveo poslednji vikend kampanje putujući državom da podstakne druge demokratske kandidate i ciljeve. On je u nedelju okupio birače da podrže inicijativu glasanja da abortus postane ustavno pravo u Kaliforniji. I pojavio se sa parom demokratskih kandidata za kongres Južne Kalifornije — Kristi Smit i američkom predstavnicom Kejti Porter.

Bez političkih pretnji kod kuće, Njusom je veći deo svog prvog mandata proveo radeći stvari koje bi ga učinile privlačnim predsedničkim glasačima Demokratske stranke.

Potpisao je više desetina novih zakona čiji je cilj da Kalifornija postane utočište za žene u drugim državama koje traže abortus. On je naredio državnim regulatorima da zabrane prodaju većine novih automobila na gas do 2035. Njegov budžet je platio da svako četvorogodišnjak ide besplatno u obdanište i pokrivaće troškove zdravstvene zaštite svih imigranata sa niskim primanjima u Kaliforniji koji žive u Sjedinjenim Državama ilegalno.

U međuvremenu, rastuća inflacija samo je povećala ionako visoke troškove života Kalifornije, doprinoseći prvom padu stanovništva u državi i gubitku mesta u Kongresu. Naplata državnih poreza ove godine je pala ispod očekivanja, što je dovelo do potencijalnih smanjenja budžeta.

Porast kriminala, uključujući organizovane krađe u prodavnicama u glavnim gradovima države, doprineo je opštem osećaju nelagodnosti među glasačima.

A populacija beskućnika koja je vodeća u državi nastavlja da raste, uprkos beskrajnom protoku novca i novim programima – sve ono za šta bi Njusom morao da odgovara u predsedničkoj kampanji.

Njusom kaže da njegovi prioriteti za naredne četiri godine uključuju plan da se „pozabavi uznemirujućim pitanjima ekstrema“.

„Ekstremna suša, ekstremno vreme, ekstremna polarizacija u našem političkom telu u vezi sa očuvanjem i zaštitom demokratije“, rekao je Njusom. „Revolucija prava je vraćena u realnom vremenu u toliko crvenih država, sve te stvari su veoma važne. I ova država ima više da izgubi, više da dobije, nego bilo koja druga država u zemlji.”