Zvaničnici: Srbija će imati koristi od turskog gasnog čvorišta

Zvaničnici: Srbija će imati koristi od turskog gasnog čvorišta

Predloženo čvorište prirodnog gasa u Turskoj obezbedilo bi nove elektrane u Srbiji dodatnim gorivom i omogućilo zemlji da poveća godišnju potrošnju na četiri milijarde kubnih metara (bcm), izjavio je za RIA Novosti Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije. Ponedeljak.

„Ako se gasno čvorište uspostavi u Turskoj, to znači nove isporuke i možda [novi] cevovodi [biti izgrađeni] preko Srbije, što je veoma korisno“, rekao je on.

Prošle sedmice, predstavnik turskog predsjednika Ibrahim Kalin rekao je da predloženo čvorište ne samo da bi Tursku učinilo tranzitnom zemljom, već bi moglo poslužiti i kao platforma za određivanje cijena gasa.

Krajem oktobra, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je prihvatio predlog svog ruskog kolege Vladimira Putina da se u Turskoj stvori međunarodno čvorište prirodnog gasa na koje bi brojne strane zemlje mogle da se oslone u budućnosti.

Oba lidera su se složila da ubrzaju razvoj takvog čvorišta, što bi Rusiji omogućilo da preusmeri snabdevanje sa gasovoda Severni tok nakon što su oni ozbiljno oštećeni u eksplozijama u septembru.

Sektor proizvodnje električne energije u Srbiji se udaljava od termoelektrana na ugalj, jer je većina njegovih blokova zastarela. Ove su izgrađene pre pola veka i uskoro će biti zatvorene, kaže Vuletić. Državna elektroprivredna kompanija EBS planira izgradnju novih gasnih stanica u Subotici, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Kragujevcu i Nišu. Za to bi bilo potrebno oko 1,7 milijardi kubnih metara godišnje, rekao je on.

„Sa sadašnjim obimom potrošnje biće nam potrebno oko četiri milijarde kubnih metara godišnje“, dodao je Vuletić. Trenutno je Rusija jedini dobavljač prirodnog gasa za Srbiju.